Fråga 

Jag har en bärbar dator, en Acer Timelinex med Windows 7 Home installerad. Eftersom jag har en Windovs Vista Ultimate som jag inte längre använder tänkte jag installera detta med dual boot på datorn. Men det fungerar inte, installationsprogrammet säger att det saknas utrymme för temporära filer, fast jag har en hel partition ledig!

Måste det göras något speciellt innan jag startar installationen, eller fungerar det inte att installera ett äldre system? Det är en så kallad OEM-version jag har av Vista.

Bernt Bergström

 

Svar 

Detta handlar säkert om att du försöker installera på fel partition. Som de flesta förinstallerade Windows 7-datorer har din säkert en särskild dold systempartition på 100 megabyte, som är den aktiva partitionen. När du installerar Vista försöker installationsprogrammet installera på denna partition, vilket inte fungerar. I stället måste du under installationsprocessen välja rätt partition.

Du kan enkelt se vilka partitioner du har på disken genom att i Windows 7 högerklicka på Dator i startmenyn och välja Hantera. Titta sedan under Lagring/Diskhantering.

Föregående artikelRadera kopior
Nästa artikelGoogle+ öppnar för alla
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här