Home Server 2011 är snart här. Microsoft släpper en testversion av operativsystemet som i betastadiet kallades Vail. Och precis som väntat har företaget plockat bort en av grundfunktionerna från föregångaren.

Ungefär samtidigt som HP meddelade att företaget lägger ned utvecklingen av sina Home Server-enheter, berättade Microsoft att de överger sin lättanvända RAID-ersättare Drive Extender, i nästa version av operativsystemet.

Bild 348527
Nu får användaren flytta data mellan sina
Home Server-hårddiskar på egen hand.

Lagringspoolen är borta
Nu är den första RC-versionen (Release Candidate) av Windows Home Server 2011 här och förändringarna börjar visa sig. 
Microsoft byter samarbetspartner från trotjänaren HP till Acer och från en gemensam lagringspool till hårddiskar med enhetsbokstäver.

Acer är i slutskedet med att testa nya WHS i Aspire easystore som ska släppas på marknaden i vår. Den och alla andra WHS 2011-enheter innehåller en guide som uppenbarar sig när användaren lägger till en ny hårddisk. Guiden meddelar användaren att en ny disk är tillgänglig och ska hjälpa till att formatera och konfigurera enheten. En ”flyttassistent” ska underlätta migrering av data mellan tillgängliga lagringsenheter.

Bild 348528
Ett meddelande uppmärksammar användaren om
att en ny hårddisk är redo att formatteras.

Fortfarande familjevänlig
Microsoft beskriver dock WHS som den perfekta serverlösningen för familjen även fortsättningsvis. Det nya operativsystemet baseras på
Windows Server 2008 R2 och tar, precis som tidigare, hand om säkerhetskopiering av användarens datorer i nätverket samtidigt som WHS-datorn fungerar som en central lagringsplats för dokument, musik, bilder, filmer och inspelade TV-program. Användaren kan även komma åt sin hemmaserver över internet genom att skapa och logga in på en personlig homeserver.com-adress. 

I standardkonfigurationen sparar hemmaservern flera versioner säkerhetskopiorna så att användaren kan återställa hela systemet till ett tidigare datum eller plocka ut enskilda filer från respektive kopia. Säkerhetskopieringen är inkrementell vilket sparar utrymme. En funktion som kallas Shadow Copies gör att man kan återsälla fördefinierade mappar och filer om de raderas från servern av misstag. 

Testa själv
Här hittar du WHS 2011 RC.
Kräver att du går med i Windows Connect.

I samband med Windows Home Server RC 2011 släpper Microsoft även nya verktyg för utvecklare som vill bygga tiläggsprogram till WHS och Windows Small Business Server 2011.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här