Fråga

 

Microsoft har med nedläggningen av Live Mesh försämrat möjligheten att hemifrån koppla upp sig mot datorn på jobbet. Man hänvisar nu till Fjärrskrivbord, men hur gör man för att fjärrstyra sin jobbdator hemifrån?

Alla datorer på jobbet (hundratals) har IP-adresser som inte syns utåt, så att ange jobb-datorns IP-adress gör ingen nytta.

Alfred

 

Svar

 

Den officiellt uppgivna orsaken till nedläggningen av Windows Live Mesh är att det ska ersättas av Skydrive, som har ungefär samma funktioner och möjligheter, med undantag av just fjärrstyrningen.

Det är ju dock väldigt intressant att ditt företag faktiskt lät dig fjärrstyra din jobbdator med Live Mesh. Ett företag med hundratals datorer måste vara ganska stort och det låter som en klar miss av IT-avdelningen att lämna ett sådant säkerhetshål öppet.

Men om det nu faktiskt är så att det är meningen att du ska kunna styra datorn på arbetsplatsen utifrån borde det inte vara något problem att be IT-avdelningen ordna så att du kan göra det med Windows Fjärrskrivbord eller någon annan liknande lösning, förslagsvis via en krypterad VPN-anslutning för säkerhetens skull.

Föregående artikelDela 4G-uppkopplingen med D-Link
Nästa artikelProgramtips: Firefox Metro UI Preview (21.0a1)
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här