Internet Explorer bör inte användas alls förrän Microsoft kommit med en rättelse. Så allvarligt är ett nyupptäckt hot.

Microsoft har bekräftat att samtliga versioner av Internet Explorer lider av en allvarlig säkerhetsbrist, som dessutom redan utnyttjas av brottslingar på nätet.

Det handlar om en så kallad dag noll-sårbarhet som gör det möjligt att passera skyddsmekanismer och köra kod i datorn. Det räcker med ett besök på en webbsida som innehåller skadlig kod för att datorn ska angripas.

Någon säkerhetsuppdatering som löser problemet kommer inte till Windows XP, och till övriga system troligen först till nästa uppdateringstisdag, den 13 maj. Till dess är rekommendationen, bland annat från US-CERT (US Computer Emergency Readiness Team), att över huvud taget inte använda Internet Explorer.

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här