Svenska direktörer och ekonomianställda tillhör de sämsta i världen på att identifiera nätfiskeförsök.

84procent av svenska direktörer och ekonomianställda lät sig luras i ett nätfisketest utfört av säkerhetsföretaget Mcafee. 924 svenskar fick ta del av tio olika e-postmeddelanden med globala företag som påstådda avsändare och skulle därefter avgöra om meddelandet var äkta eller falskt, genom att exempelvis kolla e-postadresser eller inbäddade länkar. De påstådda avsändarna var välkända företag som till exempel LinkedIn, American Express och Paypal.

Endast fem procent av deltagarna lyckades få full poäng och både klara av att identifiera alla nätfiskeförsök och gissa rätt på vilka meddelanden som var äkta. 84 procent, eller 776 personer, lät sig luras av minst ett nätfiskemeddelande.

Det högsta snittresultatet i undersökningen erhölls av personalansvariga (73 procent) och IT-personal (72 procent) medan företagsledning och ekonomiansvariga hamnade på 66 respektive 64 procent.

Detta gör att svenskarna hamnar bland de sämsta, jämfört med resten av världen. Testa dig själv här: https://phishingquiz.mcafee.com.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här