Fråga

 

Här kommer en lite ovanligare fråga till Experten. Jag är väldigt nyfiken på om det finns någon möjlighet att få min Samsung Bixolon SRP 350-skrivare att fungera normalt och skriva ut på ett normalt sätt i mitt hemmanätverk.

Den här skrivaren används normalt i butiker, på bibliotek och restauranger. Det finns en Windows-drivrutin också till den, men det är vanligast att det används en POS-drivrutin i de miljöer som den är avsedd för.

Dock skulle jag vilja kunna använda den i mitt nätverk hemma för att skriva ut kom ihåg-lappar.

Jag har kommit så långt själv att jag klarat av att tilldela skrivaren en IP-adress och den svarar när den pingas också. Jag har installerat den Windows-drivrutin som finns att ladda ned på Samsung hemsida, men när jag försöker skriva ut kommer det inte bara det lilla jag vill skriva ut. I stället flyger det ut så där en meter remsa med utskrift med tecken och fonter som skrivaren klarar av att skriva ut.

Det jag vill skriva ut finns insprängt på olika ställen i den här textmängden på remsan. En vän till mig som är datoransvarig på sitt jobb säger att det verkar som det är någon slags rasterdrivrutin som måste till för att skrivaren ska få rätt information att skriva ut, annars blir det en meter pappersremsa varje gång.

Programmen jag har försökt att skriva ut från är Word och Wordpad. Min vän har också förklarat att han tror att det är formatskillnaden mellan ett A4-ark och bredden på pappersremsan i skrivaren som gör att skrivaren får informationen att en meter papper ska skrivas ut. Hur kommer man runt det här?

Då blir min naturliga fråga till Experten, var hittar man en sådan drivrutin? Eller är det möjligen ett litet program som kanske fixar problemet?

Anders J Lenz, nyfiken trogen prenumerant

 

Svar

 

Säkerligen går det att skriva ett program som hanterar skrivaren, men där kan jag tyvärr inte hjälpa dig. Men möjligen kan det vara så att du laddat ned din drivrutin från fel ställe, eftersom du skriver att du hämtat den från Samsung.

Prova i så fall här i stället: www.bixolon.com/html/en/download/download_product.xhtml?prod_id=49. Där hittar du både en Windows-drivrutin och en manual i pdf-format med detaljerade instruktioner för installation i Windows och användning av skrivaren med Wordpad.

Det bör alltså kunna fungera, men det framgår också att du bör använda de speciella typsnitt som är avsedda för skrivaren.

Får du det ändå inte att fungera med skrivaren nätverksansluten, prova med USB-anslutning.

Föregående artikelStryktålig telefon
Nästa artikelProgramtips: Gimagereader 3.1.2
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här