Fråga

 

Vi är i behov av att dela filer (huvudsakligen dokument, alltså inget utrymmeskrävande) i en projektgrupp. Att få så kallad molnlagring är i dag lättare än att koka vatten; Microsoft, Google, Apple, Dropbox med flera kastar gigabyte efter oss. Men finns det någon plats som anses säker, fri från statlig- eller korporativ insyn och rimligt ointressant för hackare?

David

 

Svar

 

Den frågan är väldigt svår att besvara. Perfekt säkerhet finns inte, frågan är snarare hur mycket resurser någon vill lägga på att komma åt data. Om en stor kriminell organisation eller en nationell säkerhetstjänst vill åt någonting är det antagligen väldigt svårt att skydda sig.

Men jag förutsätter att det inte finns någon anledning att misstänka något sådant och då är alla de tjänster du räknar upp hyfsat säkra – om de används rätt. De använder alla kryptering av lagrade data, men flera av dem förbehåller sig rätten att kika i dem för eget bruk.

Betänk också att molnlagrade data är åtkomliga på tre ställen – i molnet, på vägen dit och via den dator som använder dem. Bästa sättet att skydda de två första är att använda en egen kryptering. Lämplig säker kryptering som ni alla har nyckeln till borde lösa problemet och låta er välja den tjänst som passar er bäst.

Men det hjälper fortfarande inte om någon av de inblandade lokala datorerna utsätts för ett angrepp. Det skyddet är minst lika viktigt och antagligen svårare att ha koll på i en grupp.

Föregående artikelProgramtips: Synfig Studio 1.0.2
Nästa artikelOS/2 kommer tillbaka
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här