Fråga

 

Jag har sedan uppgraderingen till Windows 10 haft problem med åtkomsten till mitt interna nätverk. Jag har fyra Windows 10-datorer (samma inloggning på alla, Microsoftkontot)  och två Synology NAS i nätverket och behöver åtkomst från alla datorerna till alla datorerna.

Jag upplever att det är hemgrupp som är boven i dramat även om jag inte använder den. Det är bara från min huvuddator som jag har åtkomst till alla enheterna i systemet. Jag har knappat in korrekta autentiseringar i Windows Autentiseringshanterare på alla enheterna.

Jan Erik Nordberg

 

Svar

 

Den enklaste utvägen för dig är nog att faktiskt använda hemgruppen. Det är ju ett system som just är gjort för att förenkla det du vill göra.

Men vill du inte det krävs att du manuellt på varje dator delar ut de enheter eller mappar som ska vara åtkomliga för de övriga. Det gör du genom att högerklicka på aktuell enhet eller mapp och välja Egenskaper, samt gå till fliken Delning.

Med hjälp av knapparna Dela eller ”Avancerad delning” kan du sedan bestämma vem eller vilka som ska ha tillgång och vilken behörighetsnivå de ska ha. Om du anger en specifik användare i stället för Alla kommer vederbörande vid första försöket att öppna mappen att behöva ange lösenord. Detta kan då sparas för fortsatt användning.

Autentiseringshanteraren ska du normalt inte behöva mickla med, sparade lösenord hamnar där automatiskt.

Om du inte är så noga med säkerheten i ditt nätverk, vilket du kanske inte behöver vara, kan du göra det enklare för dig genom att gå till ”Nätverks- och delningscenter” och klicka på ”Ändra avancerade delningsinställningar” till vänster.

Välj profilen ”Alla nätverk” och markera ”Inaktivera lösenordsskyddad delning” längst ned.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här