Fråga

Jag har en linjeritning (svart på vitt) i ett PDF-dokument som visas som det ska på skärmen, men när jag försöker skriva ut den skrivs de ritade linjerna och dimensionerna ut för svagt för att enkelt kunna läsas. Likaså blir andra tryckta sidor som innehåller text i dokumentet väldigt svaga, men de är åtminstone läsbara. Jag har ingen annan källa, PDF är det enda format dokumentet finns i.

Finns det något sätt att öka kontrasten (ett dåligt sätt, kanske, att säga att jag vill ha mer bläck på papperet)?

Jag använder Acrobat Reader och en laserskrivare. Jag har sökt i Acrobats menyalternativ och skrivarinställningar, men jag har inte hittat någon lösning. Ekonomiläget i skrivaren för att spara toner är avstängt.

Klas Överman

Svar

Det här har att göra med skillnad i upplösning mellan din skärm och din skrivare och hur text och linjer hanteras. Problemet uppstår ofta just med väldigt tunna linjer och det är synd att du inte kan redigera dokumentet och rätta till det hela.

Det kanske också är så att dokumentet, eftersom det är en ritning, är större än A4? Då dubbleras problemet när linjerna måste förminskas för att skrivas ut. Vad händer om du skriver ut i ”Verklig storlek”?

Men prova med att klicka på Avancerat i Acrobats utskriftsfönster och markera ”Skriv ut som bild”. Det borde göra utskriften bättre. Du kan också testa den simpla lösningen att köra tillbaka ditt papper i skrivaren och skriva ut ditt dokument en gång till.

En annan variant är att förstora dokumentet så mycket du kan på skärmen och sedan göra en skärmdump som du kan redigera i något bildbehandlingsprogram.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här