Hög bandbredd och dataanvändning i Sverige.

Sverige land ligger i toppskiktet vad gäller tillgång till bandbredd och vi använder tre gånger mer data än en genomsnittsanvändare i världen. Detta visar Cisco Visual Networking Index, en analys och prognos över hur datatillväxten i nätverken och utvecklingen av snabbhet och tillgänglighet på internet ser ut. Rapporten presenteras för tolfte året i rad och tidigare har prognoserna visat sig vara träffsäkra.

Under de kommande fem åren blir det en omfattande tillväxt av globala internetanvändare. Vi kommer att gå från 3,3 miljarder användare till 4,6 miljarder användare, totalt 58 procent av världens befolkning. Antalet enheter som ansluts till nätet kommer att öka från 17,1 miljarder till 27,1 miljarder mellan 2016-2021. Medelhastigheten på nätet går från 27,5 Mbps till 53 Mbps och det mesta av detta kommer att vara videotrafik. Totalt räknar prognosen med att den totala IP-trafiken kommer att öka trefalt till 3,3 zettabytes från dagens 1,2 zettabytes under perioden.

Tittar man enbart på svenska förhållanden blir inte ökningstakten lika dramatisk, utan beräknas bli en fördubbling. Ett område där svenskt användande sticker ut är mängden data som konsumeras. Rapporten visar att svenskar kommer att skapa 103 gigabyte data per capita år 2021, en fördubbling från dagens 53 gigabytes, men också mer än tre gånger så mycket som genomsnittet i världen 2021 vilket blir 30 gigabytes data per capita.

 

 

Föregående artikelProgramtips: Dynamic Theme 1.1.5.0
Nästa artikelLadda musen på mattan
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här