Fråga

Jag har problem med en Numlocktangent eller Fn-tangent. Jag måste trycka på Fn-tangenten när jag ska skriva jkluiop.

När jag ändrar detta med Fn och Numlockknappen händer inget när jag trycker på jkluiop-tangenterna. Alltså, tangenttryckningen verkar fungera, men utan att dessa tangenter fungerar efter ändring av Numlock.

Går det att ändra funktionen på Fn-knappen så att jag slipper hålla på den när jag använder jkluiop-tangenterna? Datorn är en Vit P2402 med spanskt tangentbord.

Bengt Karlsson

Svar

Normal funktion hos bärbara datorer utan separat numeriskt tangentbord är att tangenterna enligt bilden kan fungera som numeriskt tangentbord för snabbinmatning av siffror. Växling från vanlig tangentfunktion till denna görs med Fn-tangenten i kombination med en annan tangent, vanligen märkt Num Lock.

I ditt fall verkar detta inte fungera som det ska, vilket rimligen måste vara ett hårdvarufel. Fn-tangenten är inte, som vanliga tangenter, åtkomlig från Windows och kan inte kontrolleras med mjukvara.

Din dator är ju lite ovanlig i den här delen av världen, men verkar vara en sydamerikansk modell tillverkad av Asus. Det kanske kan vara svårt att hitta någon som kan reparera den och frågan är tyvärr också om det är lönsamt.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här