Fråga

Jag blåste rent datorn och försökte få den att inte gå på högvarv. Den gnisslar också till ibland och jag undrar om det är dags att byta ut fläktarna eller om det finns något annat knep? Det handlar om en stationär dator.

Jonas

 

Svar

Jag tolkar dig som att du gjort rent datorn med tryckluft eller luft på burk? Vid sådana operationer är det av störst betydelse att få bort allt damm, både det som ligger löst och, allra viktigast, det som samlats i fläktar och andra eventuella rörliga delar. Glöm inte fläktarna på grafikkortet (om sådant finns, förstås) och processorn, utöver till- och frånluftsfläktar.

Om detta inte hjälper och någon fläkt dessutom gnisslar kan det vara dags för ett byte. En fläkt som låter illa har slitna lager. Försök lyssna dig till vilken fläkt det är som låter. Till- och frånluftsfläktar är billiga och mycket enkla att byta och även ett byte av processorkylningen är en ganska enkel operation.

Grafikkortsfläkten kan däremot vara mycket bökigare, om det ens går att hitta en passande reservdel. I många fall, om utrymme finns, kan det vara enklare att fuska – klipp av strömförsörjningen till den fasta fläkten och montera en chassifläkt i stället. Den kan till exempel fästas med buntband.

 

 

Föregående artikelOkänd app hindrar uppgradering
Nästa artikelTest: Netatmo Presence
Anders Reuterswärd
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

2 KOMMENTARER

  1. Jag håller absolut med om att kostnaden för ett fläktbyte inte är direkt betungande men ibland vill man till varje pris själv vara bäste dräng. 🙂

    För många år sedan droppade jag lite symaskinsolja i en gnisslande chassifläkt och så vitt jag kommer ihåg var den efter det tyst under relativt lång tid framöver. Det kan dock vara skapligt pilligt att utföra operationen, både att komma åt fläktlagret och att undvika överdosering, så var försiktig vid ett eventuellt försök så inte oljan sprids härs & tvärs inne i maskinen…

  2. Du skriver att någon fläkt ”det gnisslar till ibland”.
    Det fick mig att tänka på mitt nätaggregat (Corsair) som också gnisslar till ibland. Det beror inte på någon fläkt med problem, utan det verkar som att varvtalsregleringen orsakar dessa kortvariga gnissel.
    Jag har de senaste åren haft två olika Corsair nätaggregat som båda har gnisslat ibland trots att de då var helt nya. Nuvarande gnisslande aggregat är ett Corsair HX650, men som sagt så gnisslar de bara till då och då.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här