Efter Oneplus 3 och 3T kommer Oneplus 5, den senaste flaggskeppstelefonen från uppstickarföretaget.

Den senaste postordertelefonen från Oneplus har fått numret 5 och har samma skärmspecifikationer som den tidigare 3T, vilket betyder att den nya enheten har en 5,5-tums 1080p amoled-skärm täckt av Gorilla Glass 5. Någon Quad HD-skärm blev det inte den här gången heller, vilket kanske är klokt med tanke på att batteriet på 3 300 milliamperetimmar är aningen mindre än tidigare – Oneplus 5 är företagets tunnaste flaggskepp hittills och mäter bara 7,25 millimeter i tjocklek.

Oneplus har alltid valt den mest avancerade processorn som går att få tag i för sina flaggskepp, och 5:an är inte annorlunda. Den nya enheten drivs av Qualcomms Snapdragon 835-plattform och stöds av grafikprocessorn Adreno 540. När det gäller minne finns det två alternativ, en modell med sex gigabyte arbetsminne och 64 gigabyte lagring och en avancerad version med åtta respektive 128 gigabyte.

Den största förändringen finns i kameran eller, rättare sagt, kamerorna. På baksidan finns två sensorer, en på 16 megapixel med ƒ/1.7-bländare och en annan 20 megapixels telesensor med ƒ/2,6-bländare, vilket enligt Oneplus är den högsta upplösningen med dubbelkamerasystem på någon smart telefon.

Det som saknas i jämförelse med de dyrare konkurrenterna på marknaden är vattentålighet. På mjukvarufronten kör telefonen Oxygen OS, som är baserat på den senaste versionen av Android, 7.1.1 Nougat, vilket innebär att det finns många anpassningsalternativ.

Förbättringarna innebär förstås också ett högre pris. Den enklare modellen kostar 5 000 kronor och för den mer avancerade är priset 5 500 kronor – fortfarande inte så mycket jämfört med motsvarande modeller från de etablerade konkurrenterna.

Ett test av Oneplus 5 kommer i Datormagazin nummer 8, 2017.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

1 KOMMENTAR

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här