Fråga

Om man använder kontinuerlig molnbackup (jag utnyttjar Zoolz) och drabbas av ransomware, vad händer då? Vad jag förstår jobbar ju datorn på som vanligt, och kommer då de krypterade filerna automatisk att ersätta de öppna i molnet? Det vill säga, blir backupen värdelös?

Tommy

Svar

Om dina säkerhetskopior i molnet påverkas eller inte beror på hur kopieringen går till. Om det handlar om ren synkronisering mellan mappar på hårddisken och mappar i molnet kommer filerna i molnet att tas bort när de tas bort från hårddisken av gisslanprogrammet.

Då har du inga säkerhetskopior kvar. Däremot är det både möjligt och troligt att aktuell molntjänst regelbundet också säkerhetskopierar och att de därför kan hjälpa till med en återställning av filerna. Det är förmodligen ganska omständligt att få detta gjort.

Om däremot säkerhetskopieringen görs så att allt nytt kopieras till molnet, utan synkronisering, är du skyddad. Det innebär bara att de krypterade filerna också kommer att kopieras. Eftersom de har andra filnamn än originalfilerna ersätter de dock inte dessa, utan du får säkerhetskopior av gisslanfiler som du inte har någon användning av.

Efter rensning av datorn kan du alltså återställa dina originalfiler igen. Det kan dock påpekas att återställning från molnet kan ta mycket lång tid, så kompletterande säkerhetskopior på till exempel en extern hårddisk kan underlätta återställningen.

En sådan hårddisk bör bara vara ansluten just under själva kopieringen, eftersom många ransomwareprogram angriper även externa lagringsenheter.

I sammanhanget kan det vara av intresse att det just nu synnerligen aktuella gisslanprogrammet Wannacry enligt säkerhetsföretaget Symantec hanterar olika lagringsutrymmen olika.

Filer lagrade i Dokumentmappen, på skrivbordet eller på en extern enhet skrivs över med slumpmässiga data efter krypteringen och är alltså förstörda för alltid. Filer som befann sig på andra ställen än dessa tre raderas däremot på normalt vis, vilket innebär att det kan gå att återställa dem med ett filräddningsprogram.

Föregående artikel1,5 miljoner .se-domäner
Nästa artikelKläm på en HTC U11
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här