DMZ Rekommenderar

Ett välkommet nytillskott som är mycket enkelt att installera, med imponerade kyleffekt vid höga temperaturer.

För cirka ett år sedan fick vi stifta bekantskap med Be Quiets första slutna lösningar för vattenkylning. De visade sig vara en riktig fullträff sett till både kylförmåga, ljudnivå och prislapp. Nu har vi fått möjlighet att under en dryg månad testa seriens storebror, Silent Loop 360. Enheten är tänkt att fylla behoven som uppstår vid extremare överklockning. Vi har testat den med alla nyare plattformar för både Intel och AMD.

Det som gör Silent Loop-serien speciell är att pumpen och kylblocket använder ett omvänt flöde jämfört med traditionella vattenkylare. Lösningen bygger på att vatten dras in via en yttre kammare till kylblocket och en inre kammare som sedan effektivt leder bort värmen. Det ska generera mindre buller än traditionella lösningar. Något annat som ser till att skapa ett så tyst system som möjligt är de tre medföljande Pure Wings-fläktarna på 120 millimeter. De är bland de tystaste medföljande fläktar som vi har testat. Lägg så till att hela radiatordelen är tillverkad i koppar, så förstår nog de flesta att vi har en suverän grund för optimal kylning.

En del kanske inte funderar så mycket på monteringen inför ett köp, men det är en viktig aspekt. Kortfattat behöver du säkerställa att du har ett chassi som rymmer radiatorn. Det medföljer fästen för samtliga nyare socklar (även LGA 2066 och AM4) och monteringen är riktigt enkel.

Så till kyleffekten. På denna punkt har vi jämfört Silent Loop 360 med en standardkylare och en highend-kylare i form av Noctua NH-D15. Detta under benchmarktester, både med standardinställningar och i överklockat läge.

Gemensamt för samtliga mätningar är att man vinner mer på vattenkylning ju högre temperatur man jobbar med. Detta innebär att Silent Loop 360 är ett utmärkt val för både överklockare och dem som kör processorn med maximal belastning under långa perioder.

Av Patrik Wahlqvist

Test: Be Quiet Silent Loop 360
5 / 6 Betyg
För
Tyst, mycket enkel att installera och imponerade kyleffekt vid höga temperaturer.
Emot
Passar inte i alla chassin.
Rekommenderas till
Silent Loop 360 passar utmärkt för alla användare som vill ha hög kyleffekt med låg ljudnivå.

Tillverkare: Be Quiet, www.bequiet.com

Cirkapris: 1 649 kr inkl. moms, 1 319 kr exkl. moms

Mått: 397 x 124 x 55 mm

Vikt: 1,7 kg

Maximal TDP: 450 watt

Fläktar: 3 x 120 mm

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här