Fråga

Vilka bärbara datorer utan bloatware/förinstallerade program finns på marknaden idag?

Fredrik Johansson

Svar

Microsoft, Asus och några till säljer bärbara datorer i så kallad Signature Edition-version. Dessa är helt rena från förinstallerade program (så kallad bloatware) och innehåller bara Windows. Om du gör en sökning hittar du säkert ett flertal. Tyvärr måste du också betala ett högre pris för att slippa extra program.

Det billigare alternativet är att köpa en vanlig dator och själv avinstallera allt oönskat. Det är inte så märkvärdigt, men tar lite tid. En annan möjlighet är att använda Microsofts funktion ”Börja om på nytt”. Gör det i så fall direkt när datorn är nyinköpt och innan du gjort några personliga inställningar eller installerat några program.

Öppna ”Windows Defender Säkerhetscenter” och klicka på ”prestanda & hälsa för enhet”. Klicka på ”Ytterligare information” och sedan på ”Kom igång”. Sedan är det bara att följa guiden.

 

 

Föregående artikelProgramtips: Mailstore Home 11.0.2
Nästa artikelUtrymme på hårddisk
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

4 KOMMENTARER

  1. Det låter ju bra med ”Börja om på nytt” men, vad händer med Microsofts egna program, exempelvis prov-version av Microsoft Office, lyckas man bli av med dom också? Omvänt, vad händer med tillverkarens egna hjälp-program, exempelvis Lenovo:s, försvinner dom?

  2. En annan möjlighet är att installera någon valfri Linuxdistribution på datorn och med det få en maskin helt fri från all form av bloatware.

  3. Dell (kanske nån mer, men inte HP, Lenovo och några andra jag råkat ut för) har löst nedladdning av drivrutiner på bästa sätt.
    Efter en ren installation från USB-minne (för den medföljande varianten av windows 10) så finns det via Dells support sida (för datorns serienummer) möjlighet att ladda ner en fil med alla samlade drivrutiner.
    Drivrutinspaketet finns under kategorin ”Systemhantering”, och för att hitta det måste man ologiskt nog kryssa ur ”Visa hämtningsbara filer med Service tag-nummer för fabriksinstallerade komponenter.”.

    Den här tjänsten finns även för äldre Dell-datorer, har hittills inte råkat ut för nån där jag tvingats ladda ner drivrutinerna en och en (och med äldre menar jag då ända ner till deras modeller där stöd för Windows 7 just kommit)

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här