Datorer utan onödiga program/bloatware

Fråga

Vilka bärbara datorer utan bloatware/förinstallerade program finns på marknaden idag?

Fredrik Johansson

Svar

Microsoft, Asus och några till säljer bärbara datorer i så kallad Signature Edition-version. Dessa är helt rena från förinstallerade program (så kallad bloatware) och innehåller bara Windows. Om du gör en sökning hittar du säkert ett flertal. Tyvärr måste du också betala ett högre pris för att slippa extra program.

Det billigare alternativet är att köpa en vanlig dator och själv avinstallera allt oönskat. Det är inte så märkvärdigt, men tar lite tid. En annan möjlighet är att använda Microsofts funktion ”Börja om på nytt”. Gör det i så fall direkt när datorn är nyinköpt och innan du gjort några personliga inställningar eller installerat några program.

Öppna ”Windows Defender Säkerhetscenter” och klicka på ”prestanda & hälsa för enhet”. Klicka på ”Ytterligare information” och sedan på ”Kom igång”. Sedan är det bara att följa guiden.

 

 

Anders Reuterswärd

Om Anders Reuterswärd

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år.

2 kommentarer

Det låter ju bra med ”Börja om på nytt” men, vad händer med Microsofts egna program, exempelvis prov-version av Microsoft Office, lyckas man bli av med dom också? Omvänt, vad händer med tillverkarens egna hjälp-program, exempelvis Lenovo:s, försvinner dom?

Kommentera

*

Liknande artiklar