Enligt Cisco kostar mer än hälften av alla cyberattacker minst en halv miljon dollar för de drabbade företagen.

53 procent av alla företag som drabbats av dataintrång eller cyberattacker under 2017 rapporterar ekonomiska totalkostnader på 3,9 miljoner kronor (500 000 dollar) eller mer, visar Cisco 2018 Annual Cybersecurity Report som publicerats för elfte året i rad.

LÄS OCKSÅ: Risken för cyberattaker mot kunddata ökar uppger Trend Micro

Samtidigt har antalet skadliga program i omlopp ökat elva gånger i volym sedan januari 2016 och mängden misstänkt skadlig internettrafik tredubblats under samma period. Rapporten visar att de största säkerhetsutmaningar för företag idag är att skydda mobila enheter (57 procent) och data i det publika molnet (56 procent), samt att skydda sig mot sina anställdas användarbeteenden (56 procent).

41 procent av företagen uppger att de använder sig av 11–50 olika säkerhetslösningar, en ökning med 16 procent sedan 2016. Budgetbegränsningar (34 procent), kompetensbrist (27 procent) och föråldrade IT-system (27 procent) är de tre största hindren för att förbättra företagens IT-säkerhetsarbete. Budgetbegränsningar är ett något mindre hinder i dag än för två år sedan (en nedgång med fem procent) samtidigt som att hitta och anställa medarbetare med rätt säkerhetskompetens är ett växande hinder (en ökning med fem procent de senaste två åren).

Rapporten baseras på data och information som samlats in och analyserats av Cisco och sex av Ciscos teknikpartners under de senaste 18 månaderna och innefattar också resultatet av en undersökning som bygger på information från 3 600 IT-säkerhetschefer och säkerhetschefer på företag från 26 länder, bland annat Sverige, Tyskland, Storbritannien, USA, Frankrike, Nederländerna, Kina och Ryssland.

 

 

Föregående artikelPlantronics Voyager 8200 UC
Nästa artikelKommer inte till rätt sida
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här