Nätverksenheter syns inte

4

Fråga

Jag har fått ett problem med en Windows 10-klient och nätverk efter en uppdatering. Först en specifikation på det lokala nätverket:

  • Fyra stycken Windows 10-klienter, varav en är stationär och ethernetansluten och övriga tre är Wi-Fi-anslutna bärbara. Det är den stationära datorn som inte fungerar fullt ut. Samtliga med Norton Internet Security.
  • Två stycken QNAP-servrar.
  • Windows Workgroup men ej Homegroup.

Problembeskrivning:

Från en dag fullt fungerande dator till nästa dag, då den startade med att installera uppdateringar, varpå Utforskaren under Nätverk var tom med undantag från mediaservrar, router etcetera. Vare sig egen dator, övriga tre bärbara eller de två servrarna var synliga.

Efter mycket felsökningsarbete som inkluderade uppdatering av nätverksadapter blev samtliga Windows-klienter synliga under Nätverk i Utforskaren, men servrarna visade sig inte.

De tre bärbara kunde expanderas medan den felande datorn inte lät sig expanderas och felkod visade sig. Servrarnas Shares kunde dock mappas manuellt med IP-adress (men inte med enhetsnamn).

Det leder mig till att tro att något protokoll som hanterar namnuppslagning saknas/slutat fungera och där står jag nu.

Vore tacksam om tips om hur jag kan gå vidare i felsökningen.

Mats

 

Svar

Nätverk kan vara knepiga. I version 1709 av Windows (Fall Creators Update) har Microsoft tagit bort den 30 år gamla och osäkra version 1 av SMB-protokollet (Server Message Block), vilket skulle kunna ställa till med problem. Men enligt uppgift ska det lämnas kvar vid en uppdatering, så om du inte har gjort en ren installation borde det inte vara orsaken.

Du kan kolla vilken version dina datorer använder genom att starta Powershell med administratörsbehörighet och skriva

get-smbconnection

Du kan också testa om SMB1 är igång genom att öppna Kommandotolken med administratörsbehörighet och skriva

net view

Om detta leder till ett felmeddelande körs inte SMB1. Du kan slå på det genom att gå till Kontrollpanelen, öppna ”Program och funktioner” och välja ”Aktivera eller inaktivera Windows-funktioner” till vänster. En bit ned hittar du ”Stöd för SMB 1.0” och kan aktivera det.

Problemet kan också ha att göra med vilken enhet i ditt nätverk som är ”master browser”

Observera dock att det är mycket osäkert att använda. Men är det avstängt kan du ju slå på det tillfälligt för att avgöra om det löser ditt nätverkskrångel.

Problemet kan också ha att göra med vilken enhet i ditt nätverk som är ”master browser” eller om flera enheter försöker sköta den uppgiften. I ett nätverk utan domänserver är det master browsern som håller reda på vilka enheter som är anslutna till nätverket, enkelt uttryckt genom att emellanåt skicka ut frågor.

Om flera enheter vill vara master browser sker en ”omröstning”. Anslutna enheter enas helt enkelt om vem som ska bestämma över nätverket. Om aktuell master browser stängs av konfererar kvarvarande enheter på nytt och utser en ny.

Det här kan ibland leda till underligheter och att nätverksenheter inte visas. Du kan avgöra vilken enhet i ditt nätverk som är master browser med följande metod. Öppna Kommandotolken med administratörsbehörighet och använd något av kommandona

nbtstat -a namn
eller
nbtstat -A IP-adress

för samtliga enheter i nätverket. För någon av enheterna kommer du att hitta _MSBROWSE_ i resultatet. Detta är master browsern. Hos mig är det min router. I ditt fall vore nog det bästa att någon av QNAP-enheterna är master browser. Du kan inte tvinga fram det på något enkelt sätt, men du kan åtminstone se till att enheten är med i omröstningen genom att slå på möjligheten.

Det ska gå att göra i inställningarna, under Control Panel > Network Services > Win/Mac/NFS > Advanced Options. Där kan du också aktivera SMB 3.0.

Läs även vad Microsoft skriver om SMB: https://support.microsoft.com/en-gb/help/4034314/smbv1-is-not-installed-windows-10-and-windows-server-version-1709

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

4 KOMMENTARER

  1. Hej, jag har Windows 10 Pro version 1803, hade samma problem med att jag inte kunde se äldre enheter på mitt nätverk, men jag gick in i ”Aktivera eller inaktivera Windows-funktioner” där klickade jag i ”Stöd för SMB 1.0/CIFS-fildelning” både klient och server, sedan ser jag och kan utforska/ansluta äldre enheter.

  2. Fungerade. Nu får jag upp min Netgear NAS på huvuddatorn med Win 10

    ”Stöd för SMB 1.0/CIFS-fildelning” både klient och server, sedan ser jag och kan utforska/ansluta äldre enheter.. var lösningen

    Tack för hjälpen Anders Reuterswärd

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här