Fråga

Min dator med Windows 10 hittar inte min externa hårddisk (Samsung Story 1 000 gigabyte). Den finns när jag kollar Diskhantering och när jag loggar ut den via ”Säker borttagning av maskinvara” men inte på ”Den här datorn/enheter”, där den är osynlig.

Den har fungerat felfritt de senaste åren men nu är den väck. Jag har mycket privata dokument, bilder med mera och är livrädd att allt ska försvinna om jag gör något.

Snälla, hjälp mig. Är novis på datorer så förklara tydligt. Tack på förhand.

Bertil Persson

Svar

Att hårddisken syns i Diskhantering och att USB fungerar är troligen ett tecken på att något hänt med innehållet. Var alltid försiktig med att förvara viktiga saker på bara ett enda ställe – hårddiskar är förbrukningsvara.

Återgå till Diskhantering och titta på din disk. Har den ett filsystem? Det bör antagligen vara NTFS. Om det står RAW eller inte står Felfri under Status har du antagligen en allvarlig skada på filsystemet. Detta gäller också om disken visas som ”Oallokerat utrymme”.

Om dina data är livsviktiga bör du inte försöka dig på reparation själv, utan lämna disken till en dataräddningsfirma. Om du vill ta risken kan du prova själv med något program, exempelvis www.easeus.com/datarecoverywizard/free-data-recovery-software.htm.

Om filsystemet är OK, kolla om enheten har någon enhetsbokstav. Om inte, högerklicka och se om valet ”Ändra enhetsbeteckning och sökvägar” finns. Tilldela disken en ledig bokstav, så bör den fungera.

Om den har en enhetsbeteckning, men ändå är osynlig i Utforskaren, prova att ge den en annan bokstav. Du kan också högerklicka och välja Öppna. Testa också hårddisken med en annan dator.

Om du kommer åt dina data med någon av dessa metoder, se till att kopiera dem någon annan stans innan du ger dig på att experimentera mer med disken.

 

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

2 KOMMENTARER

  1. Det kan också vara så att personen i fråga inte ser disken i utforskaren eftersom det är snabbåtkomst (Favoriter) som syns först i det högra fönstret.
    Om personen tittar i det vänstra fönstrets trädstruktur och disken finns där så är det alltså helt OK.
    I så fall bara högerklicka på disken och välj Fäst i snabbåtkomst.
    Det går även bra att ta tag i disken i vänstra fönstret och dra den upp till den del högst upp som heter just snabbåtkomst.

  2. Jag hade problem med en extern USB-hårddisk. Den hade använts för att spela in på en Sony-TV. Jag flyttade den till WIN10-dator. Den dök då upp i både enhetshanteraren och i diskhantering, men inte i utforskaren. Fältet för att tilldela enhetsbokstav var skuggat och den undermenyn gick inte att öppna. Den gick inte heller att formatera med hjälp av undermenyn i Diskhantering i WIN10. Då testade jag att öppna den i en Linux-dator. Där fanns den direkt. Jag formaterade om den i LINUX och när jag sedan flyttade den till Windowsdatorn gick det att öppna den i diskhantering och formatera om den igen och tilldela enhetsbokstav.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här