Samsung har presenterat årets modell av flaggskeppstelefonen Galaxy. Telefonerna S9 och S9+ är lika sina föregångare, men bättre, förstås.

Det är skönt att se att inte alla tillverkare hoppar över versionsnummer 9 – traditionsenligt lanserades Samsungs nya Galaxy-modell dagen innan Mobile World Congress öppnade i Barcelona.  Och det är mycket telefon till ett lägre pris än Iphones X-modell.

Små synliga nyheter

Med sin nästan kantlösa skärm, böjda kanter och Samsungs artificiella intelligensprogram Bixby ser den nya Galaxy S9 ungefär likadan ut och har ungefär samma funktioner som förra årets Galaxy S8, med några få tydliga undantag. S9 har något som kallas ”super slow-mo-video”, vilket är exakt vad det låter som, nya Bixby-funktioner och AR Emoji, som är anpassade animerade animationer som förstärks med verkligheten och som ser ut som en korsning mellan Iphones Animoji och Bitmoji.

Telefonen kommer som vanligt i två modeller, S9 och den lite större S9+. Naturligtvis finns de Samsungegenskaper vi vant oss vid kvar – microSD-plats som kan utöka minnet med 400 gigabyte, vattentålighet (IP68), trådlös laddning och hörlursuttag.

Satsning på kamerorna

Enligt Samsung själva har de försett telefonerna med sin mest avancerade mobilkamera någonsin, utrustad med dubbla bländare som automatiskt justerar ljusinsläppet och ger kraft till Low Light-kameran. S9+ har dessutom två kameror, eftersom den vanliga linsen är kompletterad med en vidvinkellins. Fingeravtrycksläsaren är flyttad och sitter nu under den bakre kameran, som är på tolv megapixel och den främre på åtta. Den senare hjälper dessutom irisskannern att förbättra inloggningen.

Som den första telefonen med appen Smartthings förinstallerad fungerar Galaxy S9 också som styrenhet för det smarta hemmet. Med det nya dockningssystemet Dex Pad kan telefonen enkelt förvandlas till en arbetsstation för en datorliknande upplevelse som styrs med mus för att exempelvis redigera dokument eller spela spel i fullskärmsläge på en större skärm. S9 är också den första Samsung-telefonen med stereohögtalare.

Utrustning i Galaxy S9

Processorn i båda modellerna är en åttakärnig Exynos 9810 (4 x 2,7 gigahertz + 4 x 1,7 gigahertz). Båda har också 64 gigabyte lagringsminne, medan S9+ har fått sex gigabyte arbetsminne och S9 har fyra. Super Amoled-skärmen hos S9 är på 5,8 tum med upplösningen 2 960 x 1 440 bildpunkter, medan den hos den större plusmodellen mäter 6,2 tum med samma upplösning.

Det skiljer 500 milliamperetimmar mellan batterierna – 3 000 mot 3 500 – och S9+ är förstås några millimeter större, utom tjockleken, som är densamma. S9 väger 163 gram och S9+ 26 gram mer. Operativsystemet är förstås Android 8, men köpare kan säkerligen räkna med uppgradering till version 9 när den kommer.

Även om Samsung inte gjort många förändringar i formeln från föregående år, kommer de som finns säkert att uppskattas och det finns goda chanser att S9 blir en populär telefon. Att det finns såpass många saker som skiljer sig åt mellan den vanliga modellen och plusvarianten kan dock göra det svårare för dem som letar efter en kompakt telefon med alla finesser.

Galaxy S9 och S9+ kommer till Sverige den 16 mars i färgerna svart, blått och lila. De rekommenderade priserna är 8 900 kronor för S9 och 9 900 för S9+.

 

 

Föregående artikelProgramtips: Speedypainter 3.5.10
Nästa artikelMultiboot från USB
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här