Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Bildytan är maximerad och nästan hela enheten skyddas av Corning Gorilla Glass 5. Nya Oneplus 6 ger mycket per investerad krona och får utmärkelsen Datormagazin rekommenderar.

Allt sedan Oneplus lanserade sin första mobiltelefon har företagets målsättning varit att presentera premiummodeller till ett pris som passar alla. Den senaste modellen heter 6 och har lyfts inom flera områden. Och det handlar inte enbart om det inre, utan Oneplus 6 har Corning Gorilla Glass 5 på både fram- och baksida vilket i kombination men mjukt rundade hörn och kanter ger en lyxig känsla.

De yttre måtten på 155,7 x 75,4 x 7,75 millimeter är i det närmaste identiska med föregående modell men trots detta är den Amoled-baserade skärmen på hela 6,28 tum. För att lyckas med detta har Oneplus minimerat ramen som på ett stilfullt sätt smälter samman med det helgjutna chassit. Skärmen har ett 19:9-förhållande och en upplösning på 2 280 x 1 080 pixel. En del kanske reagerar på att upplösningen inte är Quad-HD, men samtidigt är detta ett sätt att hålla ned priset och maximera batteritiden. Skärmen är i övrigt riktigt bra med fin ljusstyrka och skarpa samt klara färger vid både normal användning och vid alla former av underhållning.

Senaste hårdvaran

På insidan finns en Qualcomm Snapdragon 845-processor med åtta kärnor som kan nå upp till 2,8 gigahertz i klockfrekvens. För grafikraften används en Adreno 630 och det finns åtta gigabyte LPDDR4X-minne (6 GB på ingångsmodellen). Det exemplar vi testade hade 128 gigabyte lagring men Oneplus 6 finns även i varianter om 64 och 256 gigabyte. Dessvärre finns inte möjlighet till extra minneskort, utan de två SIM-platserna är just för SIM-kort.
På anslutningssidan hittar vi DL 4CA/256QAM, UL CA/64QAM, 4×4 MIMO med stöd för Cat16 för nedladdning och Cat13 för uppladdning. Detta kompletteras med 2×2 MIMO AC Wi-Fi och Bluetooth av version 5.0 med stöd för aptX och aptX HD. Både GSM- och Wi-Fi-täckningen är mycket bra, framför allt den senare känns som ett klart lyft från tidigare modeller.

Till skillnad från flera andra tillverkare adderar Oneplus väldigt lite med ”onödiga” extrafunktioner.

Slogan för denna modell är ”the speed you need” och därför var vi så klart tvungna att mäta prestandan med Antutu v7. Det gav oss snabbt besked om att detta är den i särklass snabbaste mobiltelefon som företaget har lanserat. Detta test gav ett värde på 266 986 för totalprestanda, med ett 3D-resultat på 91 225, singelcore på 2 121 och multicore på 9 038. Dessa värden placerar Oneplus 6 i det absoluta toppskicket av dagens mobiler.

Nu handlar prestanda inte bara om en massa mätvärden utan är egentligen i första hand en upplevelse, och även här glänser Oneplus 6. När vi använder operativsystemet (senaste versionen av Oxygen) och apparna svarar allt extremt bra. Till skillnad från flera andra tillverkare adderar Oneplus väldigt lite med ”onödiga” extrafunktioner vilket dels ger bättre prestanda men även längre batteritid. De funktioner som läggs till är dessutom oftast mycket användbara, även om det kan vara lite ovant att använda exempelvis de olika svepfunktionerna som erbjuds. En funktion som vi däremot verkligen älskar är läsläget som gör skärmen svart-vit vilket blir avsevärt bättre för ögonen. Det ska även tilläggas att modellen har stöd för förhandsversionerna av Android P.

Kamera utan direkt lyft

Baksidan rymmer dubbla objektiv, en huvudsensor baserad på Sony IMX 519 med 16 megapixel och en av nyheterna i form av en optisk bildstabilisator. Till denna finns en sekundär sensor baserad på Sony IMX 376K på 20 megapixel, som i första hand är tänkt att skapa effektfulla porträttbilder.

Bilderna blir definitivt inte dåliga men samtidigt blir vi heller inte överväldigade av dem. På denna punkt ligger Oneplus efter exempelvis Samsung och Huawei. En funktion som dock fungerar mycket bra är den för slowmotion vid filmning. Självklart har telefonen även en främre kamera som även den är på 16 megapixel och som passar bra till selfies, men som saknar det lilla extra.

Batteriet är på 3 300 milliamperetimmar och har stöd för företagets snabbladdning som via 5V och 4A ger oss en dags användning på cirka 50 minuter laddning. Enligt Oneplus ska enheten vara vattentålig men den har inte någon officiell IP-klassificering så du bör ändå vara försiktig med väta.

Fingeravtrycksläsaren finns på enhetens baksida och är snabb. Du kan också använda ansiktsigenkänning för validering.

Sammantaget är detta, trots några mindre brister, en riktigt bra mobiltelefon i sin prisklass och den får utmärkelsen Datormagazin rekommenderar.

Av Patrik Wahlqvist

 

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Test: Oneplus 6
5 / 6 Betyg
För
Bra skärm, snygg design, mycket snabb, bra laddning, underbart OS, dubbla SIM-kort.
Emot
Kameratekniken har inte riktigt hängt med, ingen IP-klassning, ej stöd för SD-kort.
Rekommenderas till
Oneplus 6 är ett bra val för dem som vill få så mycket mobiltelefon per investerad krona som möjligt.

Tillverkare: One+, www.oneplus.net
Cirkapris: 5 995 kr inkl. moms, 4 796 kr exkl. moms
Minne: 8 GB
Lagring: 128 GB
Kamera: 16+20 MP
CPU: Snapdragon 845
Skärm: 6,28 tum, 19:9 format
Mått: 155,7 x 75,4 x 7,75 mm
Vikt: 177 gram
Batteri: 3 300mAh

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här