Sony Xperia Ear Duo

Designen är briljant, då Sony Xperia Ear Duo är bekväma och har insläpp av omgivande ljud samt snabbladdning. Däremot finns det visst utrymme för förbättringar av den till hörande appen.

Det lanseras varje år en uppsjö av olika headset, men det är sällan vi möter en helt ny lösning. Därför kan man med Sony Xperia Ear Duo både prata om nytänkande och teknisk innovation inom såväl design som ergonomi.

Sony Xperia Ear Duo består av, som namnet antyder, dubbla öronenheter som arbetar via Bluetooth. De kommer i ett hårt plastfodral som både agerar skydd och står för mobil laddning. Detta med mobil laddning är också något av en förutsättning, då alla funktioner och sensorer kräver sitt av batteriet. För vår del innebar batteriet dryga 2,5 timmar av samtal och knappa fyra timmar av musik. Då stöd finns för snabbladdning kan vi dock få en timmes användning genom att snabbladda under sju minuter. Skalet ger oss dryga tio timmar av samtalstid.

Unik design

Lurarna ser helt annorlunda ut jämfört med allt annat vi har provat. Den del som placeras i örat mynnar ut i den del som rymmer batteri, tryckfunktionalitet och mottagare för Bluetooth. Den sistnämnda delen är vinklad under öronsnibben, inte över örat som traditionellt. Det innebär inte bara att vi kan använda glasögon utan besvär, utan också att allt känns av mindre.

Faktiskt upplevde vi ett i det närmaste normalt ljudinsläpp

Sony Xperia Ear Duo bärs alltså ”in-ear”, men detta utan den instängda känslan som vi kan få av andra mer traditionella lösningar. Sony har nämligen utvecklat en ny typ av gummiringar för att hålla enheterna på plats i öronen. Dessa har en öppen mittkonstruktion, vilket innebär att de släpper in omgivande ljud. Faktiskt upplevde vi ett i det närmaste normalt ljudinsläpp. Detta gör produkten extremt lämplig att använda under bland annat bilkörning. När vi lyssnade på musik eller pratade nåddes vi också av omgivande ljud, vilket innebar att vi inte blev helt avskärmade.

Konstruktionen innebär också att innerörat utsätts för mindre tryck från gummit. Därför kan Sony Xperia Ear Duo vara ett alternativ för dem som annars besväras av in-ear-modeller. Undertecknad har en kollega som har problem med trånga örongångar, men han uppskattade denna produkt.

Xperia Ear Duo levererar imponerande ljudkvalitet

Ljudkvaliteten är bra, med ett tydligt och rent ljud över hela registret. Självklart tappar vi lite av basens tyngd, men inte alls så påtagligt som vi först hade befarat. Samtalskvaliteten var helt perfekt i båda riktningarna; här får Sony utan tvekan full pott i betyget. Den goda samtalskvaliteten beror delvis på de fyra mikrofonerna och deras placering. De kan enkelt reducera störande omgivningsljud, framför allt var de riktigt bra på att hantera störningar från blåst. På den punkten var detta en av de mest effektiva produkterna som vi någonsin har testat.

Sedan kommer vi till den del som får oss att utdela både ris och ros. Sony Xperia Ear Duo kommer nämligen i sällskap med en app som använder rörelsesensorer i lurarna för att utföra olika åtgärder.

Efter aktivering kan vi bland annat nicka för att svara på samtal och vrida huvudet åt sidorna för att bläddra bland låtar. Lösningen är riktigt bra när vi sitter i bilen, men inte lika klockren i andra situationer. Problemet är att vi inte kan finjustera känsligheten, vilket gör att vi i vissa lägen både kan avsluta samtal och bläddra bland funktioner genom oavsiktlig huvudrörelse. Samma sak hände ibland med vissa solglasögon – när dessa gick emot sidorna aktiverades touchfunktionen som då stängde av eller startade musik och samtal.

Vi kan styra Siri och Googles assistent

En annan intressant aspekt är att vi kan styra Siri och Googles assistent. Sony har även en egen lösning som integreras via appen. Denna assistent ger oss fortlöpande information om väder, antal meddelanden, nyheter, uppdateringar från vår kalender med mera. Genom enkel röstinteraktion kan vi dessutom diktera svar på meddelanden, vilket återigen underlättar för oss som spenderar mycket tid i bilen. Dessvärre blir nyheterna lite ointressanta, då det i skrivande stund inte finns stöd för några svenska nyhetstjänster. Likaså hade vi gärna sett större flexibilitet, så att vi bättre kunde välja i informationen och djupet på densamma.

Det fina i kråksången är grundkonstruktionen, som gör Sony Xperia Ear Duo till ett riktigt bra alternativ för dem som tillbringar mycket tid i bilen. De nackdelar vi berör kan mycket väl fixas till med uppdaterad mjukvara, så håll ögonen öppna.

Av Patrik Wahlqvist

 

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Test: Sony Xperia Ear Duo
5 / 6 Betyg
För
Bekväma, släpper in omgivande ljud, snabbladdning, bra ljudåtergivning och samtalskvalitet.
Emot
Sensorerna förefaller vara lite för känsliga, appen kunde ha gett större möjligheter till anpassning.
Rekommenderas till
Sony Xperia Ear Duo passar bra i bilen, men känsligheten innebär att det kan bli problem vid till exempel sportaktiviteter.

Tillverkare: Sony, www.sonymobile.com

Cirkapris: 2 799 kr inkl. moms 2 239 kr exkl. moms

Mått: 17,5 x 59,6 x 10,2 mm

Vikt: 10,6 gram

Batteri: 56 mAh

Fodral: 740 mAh

Sensorer: Accelerometer, gyroskop, närhetssensor, kompass, barometer

Mikrofoner: 4 st med brusreducering

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här