Fråga

Hårddiskar ska inte fyllas till bristningsgränsen, utan det behövs ledigt utrymme. I Windows Utforskaren ändras stapelmarkeringens färg från blå till röd när gränsen nåtts, vid cirka tio procent av kapaciteten. Gäller detta även för riktigt stora hårddiskar?

Det verkar fånigt att reservera tio procent när man har volymer på flera terabyte. Borde det inte räcka med betydligt mindre procentuella säkerhetsmarginaler?

Ronnie Sidvall

 

Svar

Det är alltid en dålig idé att fylla Windows systemdisk för mycket och det kan orsaka en rad problem. Tomt utrymme behövs av flera olika skäl. Det uppenbara är förstås att om enheten är för full kan du inte spara nya filer eller ladda ned någonting, inklusive Windows-uppdateringar.

Program måste dessutom ofta skapa cachefiler, utan vilka de kan krascha eller uppvisa andra fel. Om du öppnar ett stort antal program och behöver extra minne måste växlingsfilen också ha plats att växa. Kan den inte det leder det till felmeddelanden om för lite minne.

Det viktigaste skälet är dock diskoptimeringen, som Microsoft kallar det numera, det vill säga defragmentering för en vanlig snurrdisk och optimering för en SSD. För defragmentering är en tumregel 15 procent ledigt utrymme för att Windows ska kunna defragmentera enheten ordentligt.

Detta är för att vid defragmentering måste stora mängder data flyttas runt och det behövs utrymme att parkera allting medan sektorerna ordnas till. Detta gäller då alltså enbart mekaniska hårddiskar.

I fråga om SSD:er har en ofta citerad siffra i stället varit 25 procent ledigt utrymme för att de ska kunna optimeras korrekt och inte tappa prestanda.  Moderna SSD-enheter har emellertid en massa extra plats som inte redovisas.

Så även om du fyller en SSD nästan full, finns det fortfarande en massa extra minne på enheten för att hjälpa till med att bibehålla prestanda och siffran 25 procent är sannolikt överdriven när det gäller en modern enhet. Minst tio procent är nog dock en nödvändighet bara för optimeringen.

Detta gäller alltså systemdisken, den där Windows är installerat, där jag skulle sikta på 20 till 25 procent. För rena lagringsdiskar behöver du nog inte vara fullt lika försiktig. Fortfarande gäller dock att det måste finnas plats för optimering, så tio procent är nog ingen dum siffra att hålla sig till, även om jag inte hittat några riktigt säkra uppgifter. Har du inget behov av hastighet och prestanda kan du dock minska det lediga utrymmet för sådana hårddiskar.

 

 

1 KOMMENTAR

  1. Frågeställarens synpunkter på att Windows i princip har bebehållit de procentuella fördefininierade utrymmena för temporära Internetfiler, återställningspunkter, etc. fick inget svar. Det var kanske befogat med 20-30% reserverat utrymme för t.ex. återställningspunkter i Windows 95, när man använde en hårddisk om 540 MB. Men med dagens hårddiskar om 3 TB och större, så blir dessa reserverade utrymmen SANSLÖST stora. Jag har alltid förundrats över att Microsoft inte har uppdaterat Windowsversionerna med en funktion som känner av diskstorleken, och anpassar dessa förvalda utrymmen efter denna.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här