Fråga

Jag läste i ett annat expertsvar om en man som hade glömt sitt lösenord för att komma in i datorn. Jag har liknande problem med en gammal dator med Windows XP och på svenska. Det är ett lokalt konto där inte heller lösenordsledtråden är till någon hjälp.

Finns det något att göra? Som sagt, datorn är gammal och diskspelaren fungerar inte längre!

Tomas

Svar

För det första vill jag rekommendera dig att installera något annat operativsystem på den datorn – en modern Windowsversion eller någon Linuxvariant. Windows XP är 17 år gammalt och synnerligen osäkert att använda i dagens värld. Framför allt ska du aldrig släppa datorn i närheten av internet.

Men det går att hacka datorn på nästan samma sätt. Starta datorn i felsäkert läge med kommandotolk genom att hålla ned F8 vid Windowsstarten och välja från menyn.

Skillnaden är att Windows XP inte har Hjälpmedel på inloggningssidan. Det går dock att använda ”Tröga tangenter” i stället. Byt bara ut utilman.exe mot sethc.exe i instruktionerna.

När du sedan är på inloggningssidan, tryck på Skift-tangenten fem gånger för att öppna Kommandotolken.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

4 KOMMENTARER

 1. Eller oxå tar man hem Kon-Boot och gör en start-disk. (eller bättre, ta hem Hiren’s Boot-CD där det finns med)
  Då kan man ta bort passord man glömt, och sen komma in igen utan passord.
  Har dock aldrig testat Kon-Boot på Windows 10, så där låter jag det vara osagt.

  • Det är naturligtvis också möjligheter. Det finns många, många fler, exempelvis Nordahls Offline NT Password & Registry Editor. Jag ville visa hur enkelt det tyvärr är att göra det med bara Windows, utan extra verktyg.
   Samtliga metoder har nackdelen att krypterade filer blir oåtkomliga. Kon-Boot kostar dessutom pengar och fungerar bara med 32-bits Windows, plus inte alls med Windows 8 och 10.

    • Jag förstår inte varför man ska betala när man kan göra det gratis? Detta program, liksom alla andra metoder, återställer lösenordet, vilket innebär att krypterade filer blir oåtkomliga. Det finns absolut ingen metod att få tillbaka befintligt lösenord.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här