Ackompanjerade av filmstjärnor från Hollywood och stora leenden hade Apple vårens stora lansering den 25 mars. Fokus under evenemanget – som hölls i Steve Jobs-teatern granne med Apples nya högkvarter i Cupertino i Kalifornien – låg på tjänster av olika typer.

Att Apple skulle lansera någon form av konkurrent till Netflix i form av en filmtjänst var i princip känt redan på förhand. Megastjärnor som Steven Spielberg, Jennifer Aniston och Oprah Winfrey var på plats för att visa upp sig och för att berätta lite om de olika tv-serier de arbetat med och som Apple investerat stora pengar i. Något exakt datum när Apples egen videotjänst, Apple TV plus, ska slutligen lanseras framgick inte och heller inte vad prislappen blir per månad. En rad andra videotjänster kommer också att erbjudas via Apples tv-tjänst men om eller när de är tillgängliga i Sverige framgick inte.

Apple lanserar eget kreditkort

Att Apple skulle lansera ett kreditkort hade det ryktats om inför lanseringen, men den nyheten kändes både osannolik och en aning underlig till och med för att vara Apple. Ryktet stämde dock till mångas förvåning och tjänsten, som kallas Apple card, kommer att erbjudas i USA med en ”låg ränta”, som visade sig vara på mellan 13-24 procent, och tjänster som är tajt integrerade i IOS på Iphone.

En möjlig utmanare till Readly och Ztory

Apple har också bestämt sig för att ge magasin och tidningsbranschen en chans till i form av Apple News plus, en påbyggnad på Apple news-tjänsten som ännu inte lanserats i Sverige fullt ut. Här erbjuds magasin och innehåll från dagstidningar för drygt 100 kronor i månaden och innehållet från dagstidningarna väljs ut av Apples egen personal för att inte innehålla lockrubriker eller annat som Apple inte anser vara lämpligt. En positiv sida med tjänsten är att annonsörer inte kommer att kunna spåra vem som läser vad, så den ska vara helt ”säker” att använda.

Prenumerera på mobilspel

Apple presenterade också en ny speltjänst kallad Apple arcade som kommer att erbjuda ”över 100 spel” till en fast månadskostnad för IOS-baserade enheter. Apple arcade lanseras i 150 länder senare under året.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här