Fråga

Internet fungerar dåligt för mig. Varje gång jag klickar på en webbplats står det ”Denna webbsida är inte tillgänglig”. Det är konstigt eftersom jag kan söka på något på Google och alla resultat kommer upp som normalt, men när jag klickar på någon sökträff står det så.

Så mitt internet fungerar, men inte till 100 procent skulle man kunna säga. Det verkar som att vissa webbplatser fungerar, men många gör det inte. Jag kör Windows 10.

Lasse

 

Svar

Det låter som om det skulle kunna vara ett DNS-problem. Din internetleverantör tillhandahåller normalt DNS-adresser, men det finns ingenting som hindrar dig från att använda egna och bättre om leverantörens fungerar dåligt.

Högerklicka på din nätverksikon och välj ”Öppna nätverks- och internetinställningar”. Klicka på ”Nätverks. Och delningscenter” en bit ned till höger. Klicka på ditt nätverk och sedan på Egenskaper. Dubbelklicka på ”Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)”.

Pricka för ”Använd följande DNS-serveradresser”. Nu kan du skriva in manuella adresser för önskad DNS-server och alternativ DNS-server. Prova till exempel med 1.1.1.1 och 1.0.0.1, som är Cloudflares publika gratis DNS-tjänst.

Om det fungerar bra och du vill att ändringen ska gälla för hela ditt nätverk kan du göra den i din router i stället.

 

 

2 KOMMENTARER

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här