I efterdyningarna av den amerikanska regeringens blockad av Huawei kan de senare inte längre inkludera Windows 10 med sina bärbara datorer. Lösningen blir istället Linux.

Efter att Huawei hamnat i skottlinjen för handelskriget mellan USA och Kina har bolaget i praktiken stoppats från att göra affärer med amerikanska bolag. Detta inkluderar exempelvis inte enbart hårdvarukomponenter för Huaweis mobiltelefoner och datorer utan också den version av Android som erbjuds till telefontillverkare från Google.

Aktuell status på detta varierar dock från dag till dag beroende på vad den amerikanska presidenten postar på Twitter.

Det stoppar dock inte med det – eftersom Microsoft är ett amerikanskt bolag så har Huawei stoppats från att erbjuda Windows 10 som ett förinstallerat alternativ på sina bärbara datorer. Bolaget har därför tvingats ta bort det erbjudandet och istället sälja datorerna förinstallerade med Deepin Linux, en kinesisk Linuxdistribution. De tre modellerna som säljs med Deepin Linux är Huaweis Matebook 13, Matebook 14 och Matebook x pro, och än så länge säljs denna konfiguration enbart via Huaweis egna nätbutik för den kinesiska marknaden, Vmall.

På grund av, eller tack vare (beroende på hur man ser det), avsaknaden av Windows 10 kan Huawei också sänka priserna på datorerna.

Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här