Efter att amerikanska myndigheter blockerat inhemska företag att arbeta med Huawei har det kinesiska bolaget nu blivit av med sin Android-licens. Detta får stora konsekvenser för Huawei och dess kunder då framtida versioner av Android i bolagets telefoner kommer sakna alla kopplingar till Googles tjänster.

Motgångarna för kinesiska Huawei bara fortsätter. Efter att amerikanska myndigheter blockerat Huawei från att göra affärer på den amerikanska marknaden och med amerikanska bolag får det nu konsekvenser för företagets kunder, och då i synnerhet de som använder Huaweis mobiltelefoner. Då Google är ett amerikanskt bolag har Google nu tvingats kasta ut Huawei från den version av Android som Google underhåller.

Läs också: Test av Huawei P40 Pro

Detta innebär också att kommande versioner av Android i Huaweis telefoner kommer saknar alla kopplingar till Googles tjänsteutbud som exempelvis Google Drive, Google Photos, Gmail och Google Play. Nuvarande modeller av Huaweis telefoner kommer fortsätta fungera med Google Play så länge de inte uppdateras med en nyare version av Android.

Framtida versioner av Huaweis telefoner är hänvisade till att använda den på öppen källkod baserad versionen av operativsystemet som helt saknar integration med Googles ekosystem.

Huawei har å sin sida tidigare meddelat att de arbetat på ett eget operativsystem ifall bolaget skulle tvingas bort från Android. Arbetet med det egna operativsystemet ska ha påbörjats redan 2012.

Hur Huaweis övriga produkter, exempelvis deras datorer som baseras på Intel-processorer, påverkas av USA:s blockad återstår att se.

Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här