Efter tio år som tungt bidragande utvecklare i Debian-projektet kommer Michael Stapelberg nu “trappa ned” sitt engagemang för Debian. Stapelberg meddelade detta på sin blogg där han anger ett antal orsaker sitt sitt minskade intresse.

Stapelberg uttrycker sitt missnöje över att projektet i sin helhet inte har några deadlines där han i synnerhet pekar ut en patch han skrev för flera år sedan först nyligen faktiskt inkluderades i Debians kodbas.

Starka viljor och bristande samarbete

Ett annat problem som Michael Stapelberg anger är en brist på samarbete där starka viljor i olika läger kan blockera andras arbete, en föråldrad samling servrar som tar timmar på sig att bygga ett paket och göra det tillgängligt och gamla eller mindre lämpliga programvaror som används i utvecklingsprocessen. Förändringar i hur utvecklare ska arbeta med sin källkod införs utan diskussion eller kommunikation anges också som ett tungt vägande skäl.

Stapelberg avser nu att inom kort överföra de programpaket inom Debian-projektet som han ansvarar för till andra utvecklare inom projektet och de paket som inte tas över av någon kommer lämnas vind för våg.

Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här