Tips

Kommer ni ihåg Powertoys till Windows 95? Små, roliga program från Microsoft som lät ”power users” leka med Windows och göra förändringar som utnyttjade odokumenterade funktioner i operativsystemet.

Nu är de tillbaka! Än så länge är det i en testversion som innehåller två nya powertoys, Fancyzones och Shortcut guide.

Fancyzones är en fönsterhanterare som gör att du kan ställa in detaljerade fönsterlayouter och enkelt flytta fönster till dessa layouter, samtidigt som du har valet att återställa layouten om något av fönstren flyttas.

Fancyzones låter användaren definiera en uppsättning fönsterplatser på skrivbordet. När användaren drar ett fönster in i en zon ändras storlek och position för att fylla den zonen.

Shortcut guide öppnar en genvägsguide om Windows-tangenten hålls ned längre än en sekund. Alla tillgängliga genvägar för det aktuella skrivbordsläget visas över hela skärmen. Informationen ska försvinna igen när Windowstangenten släpps, vilket verkar vara lite si och så med. Men ytterligare ett tryck gör susen.

De nya verktygen kan hämtas här.

Ytterligare powertoys är under utveckling och kommer så småningom.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här