Fråga

Jag kör Windows 10 i en dator med en AMD Rysen Theadripper 1950X 16 ver 1 och 64 gigabyte minne. Jag har problem med att referenser (Aktivitetshanteraren, CPU) ökar dramatiskt efter att datorn har varit igång något dygn.

Inga program är aktiva, men referenserna kan öka till 1-2 miljoner, varvid det ej går att använda dator (den blir otroligt seg). Det verkar vara något i datorn som ställer till detta och ökar på referenserna hela tiden. Har du något tips att komma med

Jurgen Nolte

Svar

Fliken Prestanda i Aktivitetshanteraren visar en del olika värden för processorn, bland annat Processer, Trådar och Referenser.

En process är en isolerad minnesstruktur som stöder en applikation i operativsystemets hård- och mjukvara. En Windows-process innehåller en eller flera trådar.

En tråd är en ström av sekventiella maskinkodsinstruktioner som processorn exekverar. Med undantag för avbrottsinstruktioner utför processorn instruktioner på uppdrag av program och dessa finns då i trådar. Trådar inom en process kan komma åt processminne (i den mån den specifika operationen på minneselementet är ”trådsäker” och inte uppvisar obehandlade samtidiga problem när mer än en tråd körs samtidigt).
En applikation kan påskynda sin funktion genom att använda flera trådar, som var och en utför en isolerad uppgift genom att köra sina flöden av instruktioner samtidigt genom en annan processexekveringsenhet (kärna eller virtuell kärna).

Referenser är vad Microsoft kallar det som på engelska heter Handles. Jag har inte hittat något belägg för att detta är en vedertagen svensk benämning – någon sådan verkar inte finnas.

Det handlar i alla fall om en logisk association med en delad resurs som en fil, ett fönster, en minnesplats eller liknande. När en tråd öppnar en fil etablerar den en ”referens” till filen och internt fungerar det som ett namn för det exemplaret av filen. Det används för att länka till tillfälliga eller miljömässiga resurser utanför processens minnesstruktur.

En referensläcka är en typ av mjukvaruproblem som i extrema fall kan destabilisera ett system. Den beror på ett program som begär en referens till en resurs och misslyckas med att koppla ifrån igen när programmet är färdigt med resursen. Det skulle kunna vara vad du råkat ut för.

Om så är fallet är det ett omständligt arbete att hitta det syndande programmet. Aktivitetshanteraren kan inte visa referenser för enskilda applikationer, så ditt bästa alternativ är nog att ladda ned Sysinternals mer avancerade Process Explorer: https://docs.microsoft.com/sv-se/sysinternals/downloads/process-explorer

Programmet kan ersätta Aktivitetshanteraren och presenterar oerhört mycket mer information – så mycket att det kan vara jobbigt att hitta. Men det smidigaste är nog att gå igenom varje öppen process.

Börja med de mest misstänkta. Troligtvis är det inte Microsofts egna program som ställer till problemet, utan någonting du installerat. Högerklicka på en process i taget och välj Properties. Byt till fliken Performance. Nere till höger hittar du uppgifter om antalet Handles.

Fortsätt detektivarbetet tills du hittat en tänkbar kandidat. Avsluta programmet och se om problemet upphör. Avinstallera programmet om du inte behöver det, leta annars efter en uppdaterad version eller ett alternativ.

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här