En brilliant 13-tummare med riktigt bra batteritid och snabb inloggning.

Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Redan förra året visade Huawei att företaget på allvar blir att räkna med inom det bärbara segmentet. Då lanserades den första versionen av Matebook X Pro. Nu är uppföljaren här. Men företaget premiärvisade även en helt ny modell under årets upplaga av Mobile Word Congress – Matebook 13. Den bärbara datorn gör att Huawei får en större bredd både sett till formfaktor och prisgrupp.

Heldags arbetshäst

Matebook 13 lanseras i tre olika konfigurationer, samtliga med åtta gigabyte internminne. Den enklaste modellen är laddad med en Intel i5:a och värstingen – vår testenhet – har en Intel I7-8560U under skalet. Datorn har även 512 gigabyte M.2-lagring baserad på Western Digitals PC SN720 NVMe-enhet. Den har en mycket hög prestanda, med tanke på prisklassen, på cirka 3400 respektive 2800 megabyte per sekund i läsning kontra skrivning. Vidare kompletteras den integrerade grafikkretsen UHD620 med en diskret lösning i form av Nvidias MX150 med två gigabyte dedikerat minne. Detta ger så klart inte någon extrem spelprestanda men ger såväl alla former av underhållning som mer grafikintensivt arbete en märkbar boost.

Skärmen täcker 88 procent av lockets insida och är som modellens namn antyder på 13 tum. Upplösningen ligger på 2140 x 1600 pixel och 300 nits.

Pekskärm med udda format

Valet av format kanske kan ses lite märkligt men den utökade lodräta ytan är perfekt ur ett arbetsperspektiv. Skärmen håller dessutom 100% sRGB och trots en lägre AdobeRGB-färgrymd måste vi säga att skärmen verkligen imponerar med klara, tydliga färger och en riktigt bra ljusåtergivning. Vår modell har dessutom stöd för ”touch” vilket gör att vi kan arbeta med både penna och fingrar.

På insidan så finner vi ett 41,7 wattimmar starkt batteri vilket utan problem tar oss genom en full arbetsdag, även när vi verkligen utnyttjar enheten fullt ut. Ett extra plus även för Huaweis lösning för värmehantering där vi även under maximal belastning inte upplever någon störande värme när vi jobbar med enheten direkt i knät. Och det är just i detta läge som vi verkligen uppskattar modellens format. Datorn har ett yttre mått på 286 x 211 x 14,9 millimeter och väger 1,3 kilo. Matebook 13 perfekt i mindre utrymmen som på flygplan, tåg eller när vi arbetar i en bil (som passagerare alltså) på väg till möten. Detsamma gäller även för skolor där barn/ungdomar behöver en liten, men kraftfull enhet.

Huawei Matebook 13 body
Huawei Matebook 13 är det perfekta alternativet för den prismedvetna, mobila användaren som söker gott om kraft.

Share – en smart lösning för dig med Huaweimobil

På anslutningsfronten hittar vi dubbla USB 3.1 Typ-C portar, en på varje sida, dessvärre är det inte en Thunderbolt port. Portarna kan användas för laddning eller med den medföljande minidockan vilken ger oss både VGA, HDMI och en USB Typ-A anslutning. Tyvärr är detta samma, lite plastiga lösning som vi sett från tidigare modeller. Men tillbehöret fyller helt klart sitt syfte och det medföljer som standard vilket är ett stort plus.

Här har Huawei verkligen lyckats med placeringen av de interna antennerna

På nätverkssidan får vi förlita oss på den integrerade Wi-Fi5-lösningen med 2×2 MIMO, vilken har en riktigt bra täckning över både 2,4- och 5-gigahertzbanden. Här har Huawei verkligen lyckats med placeringen av de interna antennerna, för vid våra tester ligger mottagningen i topp fem av samtliga bärbara datorer med motsvarade lösning vi testat. En annan intressant nyhet, som vi kommer att få se mer av från Huawei, är den nya delningsfunktionen. Detta är en NFC-baserad synklösning som via en ”sticker” på höger framkant låter oss lätt röra området med vår Hauweimobil och direkt synkronisera valda mappar och filer mellan enheterna. Lösningen saknar fortfarande viss flexibilitet och anpassning, men är ett riktigt bra första steg.

Suveränt med läsare för fingeravtryck i på-knappen

När vi kommer till ljudet så drivs detta av Realteks chip och Matebook 13 är dessutom certifierad för Dolby Atmos. Vi uppskattar också att enhetens kamera är placerad i skärmens övre ram, och tack vare sitt minimala format smälter den verkligen in. Kameran är däremot inte anpassad för Windows Hello, här förlitar sig Huawei på den smarta och snabba, fingertrycksläsaren som är integrerad i strömknappen. Det gör att vi loggas in samtidigt som vi sätter på datorn vilket är helt suveränt.

Detta är ganska imponerade värden som framför allt visar på hur väl Huawei löst värmeavledningen

Vi rundar av med lite korta prestandatester där vår modell når imponerade 17 341 poäng i Cinebench4 och 3559 poäng i PCMark 8s home test. På grafiksidan får vi 11037 i 3DMark sky diver och 3253 i Firestrike. Detta är ganska imponerade värden som framför allt visar på hur väl Huawei löst värmeavledningen så att både M.2-enhet och processor kan jobba med full kraft under lägre perioder. Vi måste även kort nämnda det bakgrundsbelysta tangentbordet som är helt suveränt och ger en riktigt bra skrivkänsla. Kort och gott så har Huawei än en gång lyckats, och med några få justeringar hade detta varit en fullpoängare.

Huawei Matebook 13
5 / 6 Betyg
För
Jämn bra prestanda, underbar disklösning, bra tangentbord, hel dags batteritid, bra skärm och format, medföljande minidocka, snabb fingertycksläsare, mycket bra värmehantering.
Emot
Vi saknar Thunderbolt, låst till max åtta gigabyte internminne.
Rekommenderas till
Matebook 13 är en av de absolut bästa bärbara i sin prisklass och ett givet val för den mobile användaren, eller för studenter som söker en behändig men kraftfull lösning.

SPECIFIKATIONER

 • Tillverkare: Huawei, www.huawei.com
 • Cirkapris: 12 990 inkl. moms, 10 392 exkl. moms
 • Minne: 8 GB
 • Lagring: 512 GB
 • Mått: 286 x 211 x 14,9 mm
 • Vikt: 1,3 Kg
 • Processor: Intel I7-8565U
 • Grafik: MX150 2 GB
 • Skärm: 13 tum
 • Upplösning: 2140 x 1600 pixel
 • Anslutningar: 2 st Typ-C+ 3,5 mm
 • Ljud: Dolby Atmos
 • Nätverk: Wi-Fi 5
 • Batteri: 41,7 Wh
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här