Fråga

Jag vet inte riktigt vart jag ska vända mig. Jag hade bilder lagrade på en dator (Sony) som vi köpte från en butik i ett annat land. Men av någon anledning har de blivit krypterade med RSA-496. Jag har även bilderna i ett USB-minne. Försökte med crypto sheriff men jag vet inte riktigt hur jag ska gå tillväga. Hoppas på hjälp

Pinar

Svar

Det låter som om du drabbats av ett gisslanprogram (ransomware), alltså ett program som krypterar dina filer i avsikt att pressa dig på pengar. Du har säkert också fått något meddelande eller hittat ett i filernas mapp, där du krävs på pengar för att få filerna återställda? Om jag förstår dig rätt är filerna på USB-minnet också krypterade?

Stäng av datorn omedelbart, så att du stoppar ytterligare kryptering av andra filer. Besök sidan www.nomoreransom.org med en annan dator. Ladda upp två krypterade filer (du kan ta dem från USB-minnet) till sidan och skriv in den webb- eller e-postadress som skurkarna lämnat efter sig. Har du väldigt mycket tur är det ett känt gisslanprogram som krypteringen är knäckt för och då får du hjälp och instruktioner.

Tyvärr är chansen för det inte stor. Du bör ändå inte betala banditerna för att få dina filer tillbaka, eftersom risken är stor att du inte får det i alla fall och då bara har slösat bort en massa pengar.

Ta ur hårddisken och anslut den till en annan dator, till exempel via en USB-docka (kan köpas på Kjell & Company). Då kan du rädda undan alla filer som fortfarande är intakta. Spara även de krypterade för den händelse att du i framtiden hittar ett sätt att dekryptera dem.

Kör sedan ett antivirusprogram för att hitta och ta bort det skadliga programmet. Eller ännu bättre, sätt tillbaka disken i sin dator och gör en fabriksåterställning. Har du inte en säkerhetskopia på dina bilder, vilket alltid är jätteviktigt, är jag rädd att de är förlorade.

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här