Borttappade eller stulna externa lagringsenheter kan ge allvarliga följder för de drabbade. Det vill Kingston undvika med sin nya externa SSD VP80ES.

Den ser inte ens ut som en vanlig extern SSD, Kingstons nya externa enhet VP80ES eller Ironkey Vault Privacy 80 External SSD som den egentligen heter. Den mest synbara detaljer är den inbyggda pekskärmen som bland annat används för att användaren ska kunna låsa upp enhetens kryptering och komma åt innehållet.

Enheten använder XTS-AES 256-bitarskryptering för att skydda innehållet. Alla inställningar för lösenord, automatisk låsfunktion och kryptering utförs direkt på den inbyggda pekskärmen, vilket medför att det kan göras oavsett vilken datorn vilket operativsystem som enheten ansluts till. Lösenorden kan vara upp till 64 tecken, och det finns separata lösenord för användare respektive administratörer.

Det går att ställa in att enheten raderas efter 10 till 30 felaktiga lösenord, plus att Kingston uppger att enheten även är skyddad mot så kallade Bad USB-attacker där speciellt programmerade USB-enheter försöker stjäla information.

Kingston VP80ES använder USB 3.2 Gen 1 men har lagt överföringshastigheten i sin information så lågt som 250 MB/s, trots att den teoretiska överföringshastigheten för den USB-versionen är betydligt högre.

Enheten mäter 123 × 84 × 19 millimeter och kommer att finnas med lagringsutrymme på 480, 960 och 1920 gigabyte. Några svenska priser finns för tillfället inte, men de amerikanska ligger på 450, 550 respektive 750 dollar.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här