Fråga

Nu är det så att jag inte kommer in i min gamla dator som är en Windows XP-maskin där det förmodligen ligger massor med gamla bilder som jag vill komma åt. Jag är inte så datorsmart, men kommer alltså inte in på administratörsinloggningen. Jag har dock ett gästkonto som går att öppna. Kan jag återställa lösenordet på något sätt? Eller hacka mig in? Alla bilder ligger nämligen i så fall på detta adminkonto.

Vore evigt tacksam för svar.

Anna

 

Svar

Det finns flera sätt att hacka din inloggning. Det enklaste som du bör prova först är att starta datorn i felsäkert läge. Håll ned tangenten F8 medan datorn startar tills du får fram en meny. Välj Felsäkert läge med kommandotolk. När kommandotolksfönstret öppnas, skriv följande:

net user användarnamn nyttlösenord

I stället för användarnamn skriver du ditt eget inloggningsnamn och nyttlösenord väljer du själv.

Alternativt kan du välja att skapa ett nytt konto med dessa kommandon:

net user nyttnamn /add
net localgroup Administratörer nyttnamn /add

När du loggat in med det nya kontot, starta Kör och skriv

netplwiz

Fönstret Användarkonton öppnas. Markera kontot med glömt lösenord och klicka på ”Återställ lösenord”. Ange ett nytt lösenord för kontot. Klart.

Om du inte är behörig att ändra konton i felsäkert läge krävs en lite mer avancerad metod. Starta ånyo i felsäkert läge med kommandotolk. Skriv

move c:\windows\system32\sethc.exe c:\windows\system32\sethc.exe.bak
copy c:\windows\system32\cmd.exe c:\windows\system32\sethc.exe

Starta om datorn i vanligt läge. På inloggningssidan, tryck på Skift-tangenten fem gånger för att öppna Kommandotolken. Använd sedan de tidigare kommandona.

Ytterligare en möjlighet är att använda särskild mjukvara för att hacka dig in. Hämta Offline NT Password & Registry Editor här: https://pogostick.net/~pnh/ntpasswd/. Skapa en CD-skiva eller USB-sticka och starta datorn med denna. Följ instruktionerna för att återställa lösenordet.

När du har hämtat vad du behöver från datorn, fortsätt inte att använda den. Windows XP är 19 år gammalt och synnerligen osäkert att bruka i dagens värld. Framför allt ska du aldrig släppa datorn i närheten av internet utan att först installera något annat operativsystem – en modern Windowsversion eller någon Linuxvariant.

 

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

3 KOMMENTARER

  1. Eller köpa ett billigt hårddiskfodral och köra hårddisken som extern USB-disk, är den långsam kan du i alla fall kopiera över dina bilder och annat intressant, men kör någon form av viruskontroll det första du gör med disken.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här