Matepad Pro från Huawei är en högpresterande datorplatta med underbar skärm och ett smart magnetiskt tangentbord.

Vi testar Huaweis flaggskeppsplatta Matepad Pro, den tillför ytterligare en dimension till företagets ekosystem. Enheten har en skärm på 10,8 tum med 16:10-format och ett förhållande mellan bildskärm och enhetens storlek på hela 90 procent. Runt skärmen finner vi en magnesiumram som gör att enheten får en hög stabilitet samtidigt som vikten kan hållas nere.

Laddad med Kirin 990, precis som P40 Pro

Vi börjar denna gång med att titta på insidan där vi återigen får stifta bekantskap med Huaweis egen topprocessor (från bland annat P40 Pro), Kirin 990. Detta är en åttakärnig processor med en toppfrekvens på 2,86 gigahertz som bygger på sju nanometers litografi. De åtta kärnorna är uppdelade i tre nivåer med två kraftfullare kärnor, två mellanklassade kärnor och fyra enklare kärnor vilka samverkar för att skapa bästa balans mellan prestandabehov och energieffektivitet.

ANNONS: Så mycket kostar Matepad Pro på Webhallen

På grafiksidan hittar vi den 16-kärniga Mali-G76-grafikprocessorn som tillsammans med den integrerade Huawei Clarivu Display Enhancement-tekniken ger en skarp bild med naturtrogen färgprecision. Till detta får vi sex gigabyte LPDDR4-RAM och 128 gigabyte lagring vilket vi kan tycka är i minsta laget. Trots en som alltid smart AI-integration som optimerar och fördelar resurser rekommenderar vi att du satsar på modellen med åtta gigabyte minne och 256 gigabyte lagring, framför allt om du planerar att verkligen dra full nytta av enhetens kraft i övrigt.

På anslutningssidan har Matepad Pro stöd för 802.11a/b/g/n/ac och Bluetooth 5.1 med stöd för BLE, SBC, AAC, samt LDAC HD Audio.

Välj modellen med 4G-anslutning

Utöver detta finns två versioner av plattan, en med och en utan 4G LTE-stöd. Eftersom den sistnämnda bara är 500 kronor dyrare är detta alternativ helt klart värt att satsa på. Vi hade gärna sett en modell med E-SIM för att bli helt nöjda.

Tack vare att enheten baseras på EMUI10 har Huawei Matepad Pro stöd för Huawei Share Multiscreen Collaboration som gör att vi enkelt kan flytta filer mellan exempelvis plattan, en bärbar Huawei-dator och en P40-mobil. Detta är utan tvekan en av de bästa och mest utvecklade funktionerna i Huaweis ekosystem och en lösning som vi verkligen hoppas få se, i samma omfattande utformning, även som en direktintegrerad del i Windows och Mac OS.

Matepad Pro kan ladda din klocka, mobil och dina lurar

Matepad Pro har ett batteri på 7 250 milliamperetimmar och snabbladdas via 20 watts Typ-C-anslutning. Modellen har även stöd för både normal QI-laddning på 15 Watt och omvänd trådlös laddning på upp till 7,5 watt. Och tack vare sin stora kontaktyta är det extremt enkelt att ladda såväl mobil och klocka som hörlurar med mera.

ett otroligt rent och omslutande ljud som är bland det mest kompletta vi hört i denna prisklass

Vi hittar fyra högtalare längs enhetens kortsidor, vilka drivs av Huawei Histen 6.0 3D sound effect och som stödjer ett stort antal ljudformat. Högtalarna är optimerade av Harman Kardon och ger ett otroligt rent och omslutande ljud som är bland det mest kompletta vi hört i denna prisklass. Till detta kommer enheten med fem mikrofoner vilket både ger ett extremt tydligt ljud vid samtal och videoinspelningar samt en mycket bra brusreduktion som gör att motparten hör oss även i mer störande omgivningar.

Läs också: Test: Huawei P40 Pro – världens bästa kameramobil

Modellen har självklart en kamera, som visserligen inte är i samma klass som toppmobilerna men som verkligen inte skämmer ut sig. På baksidan finner vi en sensor på 13 megapixel (f/1.8) som ger klara tydliga bilder och levande filmer. På framsidan, i vänstra övre hörnet, sitter en kamera på åtta megapixel (f/2.0) som är perfekt vid videosamtal eller selfies.

Penna och tangentbord på köpet

Till vissa av modellerna får du även med företagets M-Pencil och Intelligent Keyboard. Tillbehören, som givetvis går att köpa i efterhand, är bland de bästa lösningar vi testat. Pennan fästs med en magnet på plattans överkant och erbjuder med sina 4096 nivåers känslighet nästan samma ritkänsla som dedikerade ritplattor.

Även tangentbordet fästs via magnet och aktiveras direkt när vi fäller upp det. Det har två fördefinierade lägen och bjuder på en skrivkänsla som är klart över förväntan. Tangentbordet passar perfekt när vi är på resande fot eller har ont om utrymme på exempelvis möten eller föreläsningar. Ett extra plus är att tangentbordet fungerar som ett omslutande skydd när vi inte använder plattan

Levande 2K-skärm

Vi avrundar med att titta närmare på skärmen som alltså är på 10,8 tum och har en upplösning på 2 560 x 1 600 pixel vilket ger en punkttäthet på 280 ppi. Kontrastförhållandet på 1 500:1 och den maximala jusstyrkan på 540 nits gör att plattan fungerar lika bra i alla miljöer. Skärmen återger hela DCI-P3-färgrymden och ger oss en näst intill perfekt bild oavsett om vi jobbar, surfar, ser på film eller redigerar bilder och film. Vi kan även aktivera ett ”lågt blåljusläge” för att göra tittandet mer behagligt och mindre skadligt för våra, och kanske framför allt våra barns, ögon.

För de sistnämnda har Huawei även tagit fram ett specifikt Kids corner som låser enheten till vissa funktioner och appar och låter oss ställa in tidsbegränsningar. Lösningen är inte komplett, men ger en mycket bra grund och möjlighet för barnen att på ett säkert sätt stifta bekantskap med ny teknik.

Läs också: Nya Ipad Pro – mer datorlik än någonsin

Precis som med P40 Pro baseras Matepad Pro på Huaweis egen appbutik Appgallery som fortlöpande tar fram nya appar och som under de senaste veckorna fått ett allt större utbud av populära/viktiga appar som BankID, Freja eID, Swish, Truecaller, Storytel, Readly och Foodora. Sammantaget är detta en överlag riktigt bra platta som är det givna förstavalet för alla Huawei-användare.

SPECIFIKATIONER

 • Tillverkare: Huawei, www.huawei.com
 • Cirkapris:  6 490 kr inkl. moms, 5 192 kr exkl. moms
 • ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
 • Ram: 6 GB
 • Lagring: 128 GB
 • CPU: Huawei Kirin 990
 • GPU: Mali-G76
 • Skärm: 10,8 tum
 • Upplösning: 2560 x 1600 pixel
 • Mått: 246 x 159 x 7,2 mm
 • Kamera fram/bak: 8 MP / 13 MP
 • Batteri: 7 250 mAh
 • Trådlöst: Wi-Fi 5 + Bluetooth 5.1
 • Laddning: Typ-C + trådlöst
 • Sensorer: Ambient light sensor, Hall sensor, Gyroscope, Compass, Gravity sensor, Colour temperature sensor
 • Ljud: HUAWEI Histen 6.0 sound effect
Huawei Matepad Pro
4 / 6 Betyg
6 490 KrPris
För
Stilren skärm med hög bildkvalitet och äkta färgåtergivning, smart AI-integration, bra kamera och ljud för en platta, snabb laddning och omvänd laddning, grymt bra tangentbord och penna, smart samarbete mellan enheter.
Emot
Lite klent med RAM/lagring på vår testmodell, inget E-simm, ”bara” Wi-Fi 5, apputbudet är inte komplett även om det växer.
Rekommenderas till
Använder du Huaweis mobiler är detta ett givet val, men även för andra användare erbjuder Matepad Pro mycket valuta för pengarna.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här