Oneplus lanserar årets tredje mobil och med 8T får vi en modell som ligger strax under 8 Pro, men klart över Oneplus Nord sett till bestyckning och prestanda.

Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Oneplus har haft en intensivt 2020 med tre lanseringar, så här långt, och med modeller som numera täcker in tre viktiga prissegment: ingång, mellan och premium. Trots att nya modellen 8T inte ligger i det absoluta toppskiktet presenterar Oneplus flera mycket intressanta nyheter som troligen kommer att ligga kvar till kommande proffsmodeller.

Dubbla batterier för snabbare laddning

Vi börjar genomgången med att första prata om batteriet. Laddningen och Oneplus Warp chargeteknik har alltid varit en av de stora fördelarna med företagets mobiler och en klart bidragande anledning till företagets framgångar. Till 8T tar Oneplus ytterligare ett stort kliv genom att lansera Warp charge 65, som är den mest avancerade laddningslösningen i skrivande stund.

Som namnet antyder laddas mobilen med 65 watts effekt vilket gör att vi kan gå från tomt till fullt batteri på cirka 41 minuter. För att lyckas med detta har Oneplus 8T dels utrustats med hela tolv temperatursensorer som tillsammans med ett specialtillverkat säkerhetschip i adapter och kabeln ser till att aldrig överhetta mobilen under laddning. För att ytterligare skydda mobilen från att bli för varm finner vi en stor ångkammare tillsammans med grafit och värmeledande silikonfett applicerat på olika områden för att fördela värmen så effektivt som möjligt. Det märks när vi maximerar enhetens prestanda, mer om detta nedan.

Räcker en hal dag utan problem

Dessutom, och detta är kanske den mest intressanta lösningen, har 8T försetts med dubbla batterier vilka kan laddas samtidigt. Detta gör att värmen kan fördelas bättre och laddningen kan fortskrida snabbare. Vi kan dessutom med enhetens totala batterikapacitet på 4500 milliampertimmar utan problem ta oss genom en full dag och i snitt hade vi vid sängdags cirka 12 procent kvar, och då är detta under en relativt intensiv användning.

Värt att notera är att vi även kan använda den medföljande laddare till andra mobiler eller enheter med Typ-C-anslutning och ladda dessa med upp till 45 watt. Dessutom kan vi, om en alternativ laddare används till 8T, ladda mobilen med upp till 27 watts snabbladdning.

Oneplus 8T har en maximerad insida

8T är precis som 8 Pro en stor mobil som mäter 160,7 x 74,1 x 8,4 millimeter men som trots detta bara väger 188 gram. Mobilen drivs av Qualcomms Snapdragon 865-processor tillsammans med Adreno 650-grafik. Vår testenhet kommer med tolv gigabyte LPDDR4X-RAM och 256 gigabyte UFS 3.1-lagring. Detta ger oss maximal prestanda och blixtsnabb läsning och skrivning till minnet.

Mobilen är utrustad med Qualcomms X55 5G-modem och har även den senaste trådlösa tekniken i form av Wi-Fi 6 med 2×2 MIMO och Bluetooth 5.1 med stöd för aptX, aptX HD, LDAC och AAC för bästa trådlösa ljudupplevelse. Ett klart plus för mobilens smidiga växling mellan accesspunkter och trådlösa band. Enheten har även dubbla integrerade högtalare med stöd för Dolby Atmos och brusreduktion via den integrerade mikrofonen. För att ytterligare optimera den trådlösa prestandan så stödjer 8T dual-mode NSA + SA 5G samt Wi-Fi 6 för snabbaste tänkbara överföring. Vi saknar däremot möjligheten att använda ett mSD-kort, för oavsett molnintegration och snabb anslutning kommer vi alltid förr eller senare i lägen där vi inte har tillgång till internet och i dessa lägen är ett minneskort klart värdefullt.

En av de bästa skärmarna vi testat

Vi fortsätter med skärmen som är en 6,55 tums AMOLED-skärm som jobbar med en högsta upplösning på 2400 x 1080 pixel med 402 punkter per tum. Skärmen stödjer både sRGB och Display P3 och har samma underbara 120 hertz uppdatering som Pro-modellen. Detta ger oss en extremt följsam och smidig skärmhantering oavsett om vi bara skrollar på en webbsida eller spelar spel. I skärmens övre västra hörn finner vi telefonens selfiekamera på 16 megapixel. Den har försetts med en ett nytt videoporträttläge vilket gör det möjligt att filma med samma typ av nedtoning av bakgrunden som vi får med bokeh-fotografier.

Nästa unika del med 8T är sättet som mobilen hanterar skärmens ljusstyrka och optimerar denna baserad på omgivande ljus. Skärmen har möjlighet att sömlöst växla mellan 8192 olika nivåer av ljusstyrka vilket gör att vi inte ens märker justeringarna vilka dessutom hanteras av en ny sensor som ger en bättre, mjukare och mer precis anpassning än någonsin tidigare. Till detta ska även tilläggas att skärmen har en högsta ljusstyrka på hela 1100 nits vilket underlättar vid användning utomhus. Värt att notera är även att skärmen har möjlighet att sänka blåljuset med 40 procent vilket ska minska ansträningningen för våra ögon.

Det här är faktiskt en av de topp tre, fyra bästa mobilskärmarna vi testat

Efter att ha använt mobilen ett par dagar måste vi säga att vi är klart imponerade av skärmen. Både sett till de levande färgerna men framför allt sett till hur allt material, oavsett om det gäller mer produktiv användning eller alla former av underhållning, återges. Det här är faktiskt en av de topp tre, fyra bästa mobilskärmarna vi testat.

Kamera med ultravidvinkel

Vi avrundar med att titta på enhetens kameror som även de fått lite av en re-make. Grunden i denna är en 48 megapixel f/1.7-kamera baserad på Sonys IMX586-sensor med optisk bildstabilisering. Denna kompletteras med en 123 graders ultravidvinkel på 16 megapixel (f/2.2)  baserad på Sony IMX481, som är perfekt vid landskapsfotografering. Då kameran även använder det förbättrade Nightscape-läget blir även bilder på natten eller under sämre ljusförhållanden riktigt bra. Här hittar vi även en av nyheterna, då kameran numera själv känner av när omgivande ljus är för dåligt kommer den automatiskt att växla över till nattläget.

OnePlus 8T Back
Oneplus 8T kommer med ett nyutvecklat, avancerat fyrkamera-system

Trivs bra på natten

Utöver dessa så finns även en makro- och en monokrom lins. Sammantaget så ger detta oss en kamera med mycket jämt resultat som presterar levande, naturtrogna färger och som fångar personer på ett mycket bra sätt. Vi skulle säga att bilderna inte når riktigt fram till Promodellen, med undantag av nattläget som ger en bättre mörkerhantering men som överlag utan tvekan tillhör toppsegmentet.

Till allt detta så lanseras även mobilen med nya OxygenOS 11 men då tiden för att utföra ett komplett test på detta OS varit för kort så kan vi bara kort konstatera att det tillkommit flera smarta och roliga funktioner och AI lösningar som ger mobilen ett bättre flyt och överlag enklare hantering. Vi kommer att återkomma med en mer djupgående genomgång av detta skalOS senare.

SPECIFIKATIONER:

 • Tillverkare: Oneplus, www.oneplus.com
 • Cirkapris:  7 499 kr inkl. moms, 5 999 kr exkl. moms
 • ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
 • CPU: Snapdragon 865
 • Lagring: 256 GB
 • Ram: 12 GB
 • Mått: 160,7 x 74,1 x 8,4 mm
 • Vikt: 188 gram
 • Skärm: 6,55 tum
 • Upplösning: 2 400 x 1 080, 402 ppi
 • Batteri: 4 500 mAh
 • Kamera: 48 MP + 16 MP + 5 MP + 2 MP + 16MP front
 • Wi-Fi: 2×2 MIMO Wi-Fi 6
 • Bluetooth: V5.1 med aptX, aptX HD, LDAC, AAC

Oneplus 8T
5 / 6 Betyg
7 499 krPris
För
Mycket trevlig skärm, extremt snabb laddning, hög prestanda, bra kameralösning, dubbla batterier, snabb trådlös kommunikation, förbättrad nattfotografering.
Emot
Ingen möjlighet till mSD, kameran verkar inte vara helt synkroniserad med testmobilens firmware och kommer troligen prestera än bättre.
Rekommenderas till
Oneplus 8T är en riktigt trevlig mobil för alla typer av användare men som tack vare ett lägre grundpris än Pro bör tilltala en bredare massa.
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

1 KOMMENTAR

 1. Man får hoppas att den räcker bra även icke hala dagar:
  ”Räcker en hal dag utan problem” 🙂

  Ingenstans står det något i artikeln om operatörssystemet och eventuella funktioner. Gissar dock att denna mobil har Google som operatörssystem, i så fall är den befriad från alla idiotiska program eller är den som min nuvarande Sony full med skit som inte går att ta bort?

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här