Fråga

Jag köpte nyligen en Lenovo TS 28IMB05, en kinesisk dator. Musen är en Logitech M707 trådlös laser. Datorn fungerar fint, men när jag kopplar in en USB-sticka som är krypterad börjar muspekaren få ett eget vandrande liv. Den darrar och väggar lyda order och går sin egen väg. Så fort jag kopplar bort den krypterade stickan är musen okej.

Funderar på om det har att göra med att kinesiska produkter inte får användas i 5G-nät. Kanske är även deras datorer försedda med spionprogram?

Valdemar Ettelin

Svar

Den kinesiska teorin kan du nog räkna bort. Vad det handlar om är att den lilla mottagaren till din mus är känslig för magnetfält och radiostörningar. USB-minnen avger sådana, liksom själva datorn. Den kombinerade effekten av dessa är antagligen vad som påverkar din mus och gör pekaren till en vandrande vålnad. Om det bara är det krypterade minnet som ger upphov till problemen och inga andra kan det kanske bero på att den är av en annan typ eller har större kapacitet.

Lösningar du kan prova är att flytta USB-stickan till en annan port längre från musmottagaren, eller att flytta den senare. En annan möjlighet är att sätta en av dem i änden av en USB-förlängningskabel, så att du kan hålla dem långt från varandra.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här