Rocket Lake-S-serien är här. Intel lovar att de nya Core-processorerna ska leverera ledande överklockningsmöjligheter och spelprestanda.

Intel Core i9-11900K ur 11:e generationens Intel Core-S
Flaggskeppet Intel Core i9-11900K når hastigheter på upp till 5,3 gigahertz. Foto: Intel

Intel lanserar den 11:e generationens Core S-processorer för stationära datorer. Överst på både pris- och prestandapallen hittar vi flaggskeppet i serien, Intel Core i9-11900K.

Processorn kostar cirka 6000 kronor och har en toppfrekvens på 5,3 gigahertz med Intel Thermal Velocity Boost. Den har åtta kärnor och 16 megabyte cache och går att köra tillsammans med DDR4-3200-minnen. Givetvis är den upplåst för enkel överklockning.

ANNONS: Så mycket kostar Intel Core i9-11900K på Webhallen

11:e generationens Intel Core-S baseras på Cypress Cove-arkitekturen

Samtliga processorer i nya S-serien baseras på Intels så kallade Cypress Cove-arkitektur och är laddade med Intels UHD-grafik med ”Xe-grafikarkitektur”. Även den sistnämnda levererar givetvis mer kraft än tidigare, men du som kräver riktigt vass grafik lär, precis som vanligt, satsa på ett dedikerat grafikkort.

Enklare överklockning

Användaren får även nya verktyg för överklockning. Bland annat realtidsöverklockning av minne, överklockningsstöd för kretsuppsättningarna H570 och B560, AVX2 och AVX-512 och en ny integrerad minnesstyrenhet med bredare timing samt Gear 2-stöd (utöver stöd för Gear 1).

Här är några fördelar du ska få med den 11:e generationens Intel Core S-processorer enligt tillverkaren:

  • Upp till 19 procent IPC-prestandaförbättring från generation till generation.
  • Upp till 50 procent bättre integrerad grafikprestanda med Intel UHD-grafik på Intels Xe-grafikarkitektur.
  • Intel Deep Learning Boost och VNNI-stöd (Vector Neural Network Instructions) för att accelererad AI-inferens, vilket ska ge förbättrad prestanda för arbetslaster med djupinlärning.
  • Bättre överklockningsverktyg och -funktioner.

Ja, nog låter det bra på pappret. Hur vassa 11:e generationens Intel Core-S-processorer är i verkligheten återkommer vi givetvis till, så snart vi testat dem ordentligt.

 

priser i samarbete med PriceRunner

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

1 KOMMENTAR

  1. ”är laddade med Intels UHD-grafik”
    Varför köpa en processor som har grafik-funktion om man ändå skall köra på ett dedikerat grafikkort? Prefixet K betyder vad jag förstår överklockningsbar och att den har UHD-grafik. Vilken gen.11 processor skall man köpa om man inte vill överklocka eller betala för UHD-grafik? Känns ju onödigt att betala för något som man ändå aldrig använder.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här