En rad nya datorer och tillbehör när Apple höll sitt inte lika Iphone-influerade lanseringsevenemang. Två helt nya M1-processorer presenterades tillsammans med nya MacBook Pro-modeller och en ny generation AirPods-lurar.

En viktig men inte speciellt synlig nyhet är två nya versioner av företagets egna Mi-chip – M1 Pro och M1 Max. Bägge bygger på 5nm och M1 Pro är den som lägger sig steget över den tidigare M1 i prestanda, medan M1 Max går ännu längre. Enligt Apple är M1 Max 70 procent snabbare än M1 Pro och 3,5 gånger snabbare än ursprungliga M1. Med sina 57 miljarder transistorer är M1 Max dessutom det fysiskt största kretsen som Apple har tillverkat.

Apple M1
Apples nya M1-chip flyttar in i företagets Macbook Pro-datorer.

Nya MacBook Pro

Två stycken nya MacBook Pro presenterades, i grunden version på 14 tum och på 16 tum men sedan givetvis med en rad olika konfigurationer för varje storlek.

Versionen som är 14 tum finns i två konfigurationer som bägge använder nya M1 Pro där den ena använder en åttakärnig M1 Pro, en 14-kärnig grafikprocessor, 16 GB RAM-minne och 512 GB SSD-lagring, medan den kraftigare varianten har en tiokärnig M1 Pro-processor, en 16-kärnig grafikprocessor, 16 GB RAM-minne och 1 TB SSD-lagring. Priserna för 14-tumsversionen börjar på 23995 kronor.

16-tumsversionen av MacBook Pro finns i tre konfigurationer där de två enklare använder en tiokärnig M1 Pro-processor, en 16-kärnig grafikprocessor och 16 GB RAM-minne, och skillnaden mellan de två är lagringsutrymmet – 512 gigabyte SSD respektive 1 TB SSD. Här börjar priserna på 29995 kronor.

Apple Macbook Pro 2021
Årets version av Macbook Pro är inte bara laddade med Apples M1-krets, de har vassare skärm än tidigare och (äntligen!) fler portar än föregående version. Istället för att uteslutande erbjuda USB-C får vi även en HDMI-anslutning och läsare för minneskort.

MacBook Pro med M1 Max

Det är först den tredje 16-tumskonfigurationen som erbjuder en tiokärnig M1 Max-processor som kompletteras med en 32-kärnig grafikprocessor, 32 GB RAM-minne och 1 TB SSD där den billigaste konfigurationen kostar 42495 kronor. Om du vill ha den riktigt utmaxande versionen med M1 Max får du en dator med 64 gigabyte RAM-minne och 8 TB SSD, men då blir plånboken 74995 kronor tunnare.

Skärmarna är av typen MiniLED-typ med en upplösning på 3024×1962 respektive 3456×2234 pixlar. De har dessutom det som kallas ProMotion, vilket innebär att det kan gå hela vägen upp till 120 Hz vid behov, men också med en lägre hastighet om snabbheten inte behövs och du vill spara ström. Den normala ljusstyrkan ligger på 1000 nits och kan gå upp till 1600 nits, och med M1 Pro går det att använda två stycken 6K-skärmar samtidigt medan M1 Max kan driva tre 6K-skärmar och en vanlig TV.

Fler portar åt folket – och Magsafe-laddning

Enligt Apple så ska batteritiden i 14-tummaren klara 11 timmars surfande på en laddning medan den större 16-tummaren ska klara 14 timmar. Den förstnämnda levereras med en strömadapter på antingen 67 eller 96W medan de större modellerna levereras med en strömadapter på 140W. Samtliga modeller använder USB-C och det går att ladda via en av datorn USB-C-portar. Samtliga modeller har även MagSafe.

Utöver USB-C-portarna och MagSafe finns det även tre Thunderbolt 4-portar, en HDMI, en SD-kort-läsare och en ljudport. Apple har med andra ord lyssnat på användarna och gjort behovet av adaptrar mycket mindre än i tidigare modeller som bara har USB-C-portar. Tillverkaren passade även på att byta ut datorns så kallade touchbar mot fysiska funktionsknappar.

Apple Airpods 3

Tredje generationen AirPods

Apple presenterade även den tredje generationen AirPods-lurar. De ser i stort sett likadana ut som AirPods Pro men med en lite öppnare design, och enligt Apple så ska de nya elementen inte bara ge generellt bättre ljud utan framför allt bättre basåtergivning. Lurar har dessutom adaptiv EQ och ska tåla både svett och skräp. Batteritiden för lurarna uppges vara sex timmar och tillsammans med fodralet 30 timmar. Med snabbladdningen räcker det med fem minuters laddning för att få en timma lyssningstid. Fodralet har även trådlös laddning.

Priset för de nya AirPods-lurarna ligger på 2095 kronor.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här