Corel lanserar Paintshop Pro 2022. Utvecklarna vill göra kreativ bildredigering enkel med AI-drivna verktyg och mångsidiga fotofunktioner.

Nu är långköraren Painshop Pro här i en ny version. Årets upplaga heter 2022 och släpps i en Pro- och en Pro Ultimate-version. Corel uppger att verktygen ska effektivisera arbetsflödet för fotoredigering och öka kreativiteten för alla fotografer – nybörjare som proffs.

Tar hand om trista uppgifter automatiskt

Paintshop Pro 2022 har nya AI-drivna redigeringsfunktioner som ska ta hand om avancerade åtgärder utan att användaren behöver vara expert. Gränssnittet beskrivs som elegant och strömlijeformat och ska erbjuda såväl automatiska redigeringsåtgärder för ”tråkiga” uppgifter för vanliga användare som djuplodade verktyg för proffs.

– Med den senaste versionen har vi hittat nya sätt att göra hela den kreativa redigeringsprocessen enklare och uppriktigt sagt roligare för alla typer av användare, säger Chris Pierce, Director of Product for Photo och Digital Arts vid Corel.

Paintshop Pro 2022 – porträttläge
Nu kan du lägga på bakgrundsoskärpa i porträttbilder.

Bland de nya funktionerna hittar vi ”AI-bakgrundsbyte” som låter användaren ändra bakgrunden i en bild snabbt och enkelt. En AI-baserat porträttfunktion kan lägga på bakgrundsoskärpa i porträttfoton, precis som i exempelvis Apple Iphone.

Painshop Pro 2022 stöder fler filformat

På tal om Apples mobiler har Paintshop Pro 2022 har även infört stöd för bland annat HEIC- och HEIF-format vilket gör att man kan importera IOS-bilder enklare än tidigare.

I ultimate-versionen finns fler funktioner och tillägg som Photomirage express, Corel Aftershot och Creative collection.

Paintshop Pro 2022 and PaintShop Pro 2022 Ultimate har stöd för ett gäng språk förutom engelska, men finns tyvärr inte på svenska. Prislappen ligger på motsvarande 700 kronor för pro-versionen och cirka 1 000 kronor för Pro Ultimate. Existerande Paintshop Pro-användare kan dock få en uppgraderingsrabatt.

Paintshop Pro 2022 – AI Transfer
En förbättrad AI Style Transfer-teknik gör det möjligt för fotografer att styra och jämna ut detaljer, textur och färg i stiliserade bilder.

Testa själv

En gratis testversion går att ladda ned från https://www.paintshoppro.com/en/free-trials/.

Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här