Datormagazin
    Facebook
    Senaste testerna
    • Test: Huawei Watch GT 3 SE
    • Test: Beoplay EX
    • Test: Sony Xperia 1 III
    • Test: Cooler Master Masterair MA624 Stealth och MA612 Stealth ARGB
    • Test: Huawei Mate 40 Pro
    DatormagazinDatormagazin
    • Hem
    • Nyheter
    • Tester
      1. Toppklass
      2. DMZ Rekommenderar
      3. Gaming
      4. Jämförande test
      5. Se alla

      Test: Asus ROG Azoth

      3 januari, 2023

      MSI RTX 4090 Suprim X

      9 december, 2022

      Test: Logitech Litra Glow

      9 september, 2022

      Test: Logitech Aurora Collection

      10 augusti, 2022

      Gigabyte RTX 4080 GAMING OC

      28 januari, 2023

      Test: Be quiet Dark Power 13 – 1000 watt

      24 januari, 2023

      Test: Huawei Watch GT 3 SE

      9 januari, 2023

      Test: MSI MPG Z790 Carbon WiFi

      4 januari, 2023

      Gigabyte RTX 4080 GAMING OC

      28 januari, 2023

      Test: MSI MPG Z790 Carbon WiFi

      4 januari, 2023

      Test: Asus ROG Azoth

      3 januari, 2023

      Guide: HyperX NGENUITY

      13 december, 2022

      Test: Logitech Ergo K860 vs. Microsoft Sculpt Ergonomic Keyboard

      19 augusti, 2021

      Vi utser den bästa multiskrivaren

      20 maj, 2021

      Test: Cooler Master Masterair MA624 Stealth och MA612 Stealth ARGB

      12 maj, 2021

      Test: Oneplus 9 Pro och Oneplus 9

      21 april, 2021

      Gigabyte RTX 4080 GAMING OC

      28 januari, 2023

      Test: Be quiet Dark Power 13 – 1000 watt

      24 januari, 2023

      Missa inte! Datormagazin Retro #6 är här

      21 januari, 2023

      Logitech släpper ny Brio-kamera

      19 januari, 2023
    • DMZ-riggen
    • Programtips
    • Gaming
    • Fråga experten
      • Hårdvara
      • Mjukvara
    • DMZ Retro
    • Shop
    • Om DMZ
      • Om Datormagazin
      • Annonsera
      • Nyhetsbrevet
      • Kundtjänst
      • Press & PR
    Facebook
    Datormagazin
    Hem»Artikel»Tester»DMZ Rekommenderar»Asrock Z790 Taichi
    huvud 7
    DMZ Rekommenderar

    Asrock Z790 Taichi

    Patrik WahlqvistAv Patrik Wahlqvist20 november, 2022ca 8 minuters läsning
    Asrock Z790 Taichi
    5 / 6 Betyg
    6 975 krPris
    För
    Mycket bra OC potential, tilltalande design, bra ljud, gott om USB anslutningar, dubbla TB4, dubbla RJ45, fyra M2 platser, effektiv kylning
    Emot
    Vinklade anslutningar är inte optimala på EATX i alla chassin, ingen sidoplacerad PCIe slot utlösare, IO-panelen kunde varit lite bättre utnyttjad
    Rekommenderas till
    Asrocks kort är ett mycket bra alternativ för dig som vill kräma ur det mesta ur såväl CPU som minnen oavsett om det gäller gaming eller kreativt arbete

    Ett mäktigt EATX kort som checkar de flesta boxar

    DMZ Rekommenderar
    DMZ Rekommenderar

    Efter ett par lite mer tysta år från Asrock sida så har vi återigen lyckats få till ett intressant moderkort för testning. Det handlar om företagets Z790 Taichi kort, en serie som blivit alltmer komplett för varje modell vi testat och där de estetiska valen blivit allt mer harmoniska och tilltalande. Så det var med stor förväntan som vi placerade kortet i vår testrigg.

    Exklusiv design

    Asrock Z790 Taichi är som sagt ett EATX moderkort som mäter 30,5 cm x 26,7 centimeter. Trots det lite större formatet så är det ett kort som inte upplevs som stort vilket helt klart beror på dess design. Kortet har en relativt platt design med en lägre nivå av svarta kylflänsar som täcker M2 platserna samt en RGB baserad fläns som täcker kortets huvudchip.

    Till detta så finner vi en lite högre nivå av kraftigare kylflänsar som täcker den fasta IO panelen och kortets VRM lösningar som även dessa är svarta men där dessa fenbaserade struktur delvis döljs för att skapa en mer homogen överdel.

    framifran
    Asrock Z790 Taichi har en tilltalande design med en jämn profil och en effektiv kylning

    När det kommer till strömmatningen så kommer kortet med dubbla P8 kontakter vilka sitter i en rak linje från flänsarna vilket gör dem hyfsat enkla att ansluta även om det är tight. Däremot blir de lite svårare att plocka bort om så skulle behövas. Till denna så finner vi en 24 pinnars ATX kontakt samt en sexpinnars, tolvvolts anslutning vilken är för kortets snabbladdningsanslutning.

    Den senare är, precis som kortets åtta SATA portar samt ena USB3.2 Gen1 port vinklad i 90 grader för enkel och snyggare kabeldragning. Detta är normalt en fördel men då kortet är av EATX format så kan vissa chassin ha sina genomgångar placerade så att det blir tight med en vinklad anslutning så här kan det vara värt att kontrollera innan.

    RGB undersida
    Moderkortet har en snygg RGB integration men vad som kan vara värt att notera är att merpartens av insidans anslutningar är vinklade 90 grader vilket inte alltid är att föredra

    Till denna så finns även en frontmonterad USB-C 3.2 Gen2x2 port samt ytterligare en USB3.2 Gen1 port placerar i nederkanten tillsammans med dubbla interna USB2 anslutningar vilka är perfekta för interna fläkt och RGB hubbar eller styra olika typer av pumpar med mera.

    När vi så ändå pratar anslutningar på moderkortet så finns här även ett stort utbud av fläkt-,  vattenpumps- och LEDanslutningar vilket omfattar: sex kombinerade fyrpinnars fläkt/vattenpumps anslutningar, en anslutning för CPU kylare och en kombinerad CPU/vattenpump anslutning. På RGB sidan så får vi totalt fyra anslutningar varav tre är för ARGB. Slutligen så har kortet även försetts med tre fysiska snabbknappar i form av ström, resett och clear CMOS samt en bra placerad Debugg LED vilket gör kortet komplett i detta hänseende.

    Snygg IO-panel

    Vi fortsätter med IOpanelen som direkt när vi ser den väcker två tankar. Den första är att den är designad och färgglad där Asrock i flera nivåer ta upp Taichis karaktäristiska drev eller kugghjul. Dessutom så har anslutningarna fått ett lite större färgspann än vi är vana vid för att på detta sätt indikera olika typer av anslutningar vilket underlättar vid anslutning.

    IOpanel e1668971879625
    Den bakre IO panelen har en lite annorlunda layout och en tilltalade design. Men vi hade gärna sett utrymmet lite bättre utnyttjat

    Den andra del som vi tänker på är att panelen inte är fullt utnyttjad utan det är lite för mycket tomrum här. Till exempel så hade vi gärna sett samma knappar som på moderkortet för start och resett samt någon knapp för biosuppdatering men framför allt så föredrar vi audiolösning som har en fullskalig 5+1 anslutning till skillnad från nuvarande lösning som bara har en digital samt dubbla analoga portar. Intressant är även att dessa portar av någon anledning är placerade i mitten av panelen till skillnad från i kanten som bruklig är.

    Oavsett vilket så drivs audioportarna av Realteks ALC4082 chip vilken kompletteras av ESS SABRE9218 DAC för den frontmonterade ljudporten och Nahimic Audio lösning vilket tagits fram av Steelseries och som tillsammans skapar ett riktigt rent och bra ljud oavsett om vi använder hörlurar eller högtalare och som fram för allt passar för både spelande som andra former av underhållning.

    audio
    Asrock kombinerar Realteks senaste chip med ESS SABRE9218 DAC och utmärkta program för att optimera ljudbilden för olika scenarion

    Tillbaka till IOpanelen där vi totalt får dubbla USB2 portar, en HDMI, dubbla RJ45 i form av en Intel I219V och en 2,5 gigs Killer E3100G port, sex USB3.2 Gen1, dubbla USB3.2 Gen2 och dubbla TB4 anslutningar vilket i det närmaste maximerar de USB behov vi kan tänkas ha. Avslutningsvis så finns här dubbla antennutgångar vilka är kopplade till Killers 802.11ax Wi-Fi 6E och BT anslutning där fram för allt den förstnämnda är riktigt bra med en stabil anslutning med låg latens.

    Prestanda i toppklass

    Vi går så tillbaka lite och återkommer till lagringen. Kortet erbjuder nämligen totala fyra M2 platser varav tre är renodlade 2260/2280 Gen4x4 platser vilka är placerade mellan den första och andra PCIe slotten samt under den andra. Denna uppdelning gör att vi kommer år de nedersta två även om ett grafikkort på upp till tre slot är anslutet.

    Till dessa så får vi även en M2 plats som förutom stöd för Gen4 även har stöd för senaste Gen5x4 med en teoretisk maximal genomströmning på 128 gigabit per sekund. Denna anslutning är placerad precis ovanför den översta PCIe slotten och här har Asrock en smart, men lite snål, lösning.

    BlazingM.2PCIeGen5 Z790 Taichi
    Totalt får vi fyra PCIe M2 platser varav tre är renodlade Gen4 och en är kombinerad Gen5 / Gen4

    För om vi vill använda en mer högpresterande Gen5 disk, som normalt även blir mycket varmare jämfört med en Gen4, så kan vi enkelt byta den förmonterade kylare mot en specialdesignad kylare som ska vara betydligt mer effektiv. Vi har däremot inte kunnat bekräfta detta då denna kylare inte medföljer utan är ett köpbart tillbehör.

    Ser vi sedan till PCIe platserna så erbjuder kortet dubbla Gen5X16 platser vilka kan köras som X16 eller X8/X8. Båda av dessa slot har en kraftfull sköld runt slotten för att hjälpa till att avlasta tyngre grafikkort. Avslutningsvis så finner vi även en PCIe Gen4X16@4 slot längst ner på kortet. Vad vi däremot saknar är en sidoplacerad lösning för att lösgöra den översta PCIe platsens diskreta grafikkort.

    PCie
    Kortet kommer med två förstärkta PCIe Gen5x16 platser

    Vi hittar även en likande forma v sköld runt korets minnesbanker. Detta både för att ge bättre stabilitet när minnen med kraftigare kylning används men primärt så är detta för att skapa bästa tänkbara signal mellan minne och minnesplatserna för att på detta sätt optimera överklockningspotentialen.

    Detta märks då kortet har stöd för överklockning på upp till, och över, 7200 megahertz vilket kan uppnås antingen via manuell överklockning eller genom att använda kortets olika XMP profiler. Värt att notera är att för att lyckas bra med överklockningen så kommer strömmatningen att öka och från 6600 megahertz så krävs 1,4 volt. Vid våra tester så lyckas vi även nå 7200 megahertz med en singelbank men detta vid 1,45 volt vilket resulterade i ett mycket varmt minne. För bästa resultat så bör du som vanligt basera valet av minne på Asrocks QVL lista.

    Vi avrundar med processorn där vi använde Intels I9-13900K enhet tillsammans med Cooler Masters specialutgåva av PL360flux som kylare. Vi provade här ett flertal olika inställningar men i vårt fall var den optimala överklockningen över samtliga prestandakärnor 5,6 gigahertz vid 1,385 volt. Men vi kunde även överklocka en kärna till 6 800 megahertz vid 1,42 volt. Då värmen inte var något akut problem så känns det som att kortet har än mer att ge och vi hoppas få möjlighet att fortsätta testerna med detta och återkomma med en uppdatering.

    Precis som övriga större moderkortstillverkare så erbjuder Asrock dessutom ett brett utbud av mycket bra programvaror för allt från övervakning till mer AI baserad, automatiserad, överklockning.

    SPECIFIKATIONER

    • Tillverkare: Asrock, www.asrock.com
    • Cirkapris: 6 975 kr inkl. moms, 5 580 kr exkl. moms
    • Format: EATX
    • Minne; 4 banker DDR5-7 200 MHz
    • Strömfaser: 24+1+2
    • LAN: Killer E3100G 2,5 Gigs + Intel I219V
    • Ljud: Realtek ALC4082 + ESS SABRE9218 DAC
    • Trådlös: WiFi6E +BT V5.2
    • USB: 2st TB4, 1st USB3.2 Gen2x2, 2st USB3.2 Gen2, 10st USB3.2 Gen1, 6st USB2
    • PCIe: Gen5 2st x16 + Gen4 1st x16@4
    • M2: 3st Gen4x4 + 1st Gen4/5 X4
    Asrock Z790 Taichi
    5 / 6 Betyg
    6 975 krPris
    För
    Mycket bra OC potential, tilltalande design, bra ljud, gott om USB anslutningar, dubbla TB4, dubbla RJ45, fyra M2 platser, effektiv kylning
    Emot
    Vinklade anslutningar är inte optimala på EATX i alla chassin, ingen sidoplacerad PCIe slot utlösare, IO-panelen kunde varit lite bättre utnyttjad
    Rekommenderas till
    Asrocks kort är ett mycket bra alternativ för dig som vill kräma ur det mesta ur såväl CPU som minnen oavsett om det gäller gaming eller kreativt arbete

    Dela. Facebook Twitter LinkedIn E-post WhatsApp

    Missa inte

    Artikel

    Gigabyte RTX 4080 GAMING OC

    28 januari, 2023ca 6 minuters läsning
    DMZ Rekommenderar

    Test: Be quiet Dark Power 13 – 1000 watt

    24 januari, 2023ca 5 minuters läsning
    DMZ Rekommenderar

    Test: Huawei Watch GT 3 SE

    9 januari, 2023ca 7 minuters läsning
    Tester

    Test: MSI MPG Z790 Carbon WiFi

    4 januari, 2023ca 8 minuters läsning
    Kommentera

    Svara Ångra svar

    Senaste kommentarerna
    • Anders om Netgear lanserar mobil 5G-router med WiFi 6E
    • Andreas Rejbrand om Anteckningar i Windows 11 kan få flikar
    • Jan S. om Snart kan kylkretsar ersätta fläktar
    • Anders om Chrome överger döda versioner av Windows
    • Andreas Rejbrand om Chrome överger döda versioner av Windows
    Fler nyheter

    Intel delar och slår ihop avdelningar

    30 december, 2022

    Anteckningar i Windows 11 kan få flikar

    28 december, 2022

    Android 13 börjar betatestas för Windows 11

    22 december, 2022

    Ingen Raspberry Pi 5 under 2023

    21 december, 2022

    Toppklass

    Test: Asus ROG Azoth

    3 januari, 2023

    Test: Logitech Litra Glow

    9 september, 2022

    Test: Asus ROG Strix Z690-I Gaming WIFI

    21 april, 2022

    Test: Kingston KC3000

    26 januari, 2022
      Nyhetsbrev

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev Uppsnappat!

      Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev? Anmäl dig i dag så får du IT-nyheter, programtips, guider och expertsvar direkt i din inkorg.


      Nyhetsbrevet skickas ut upp till två gånger per vecka till cirka 14 000 prenumeranter.

      Kontaktinformation
      Kontaktinformation

      Omsoc Publishing AB
      Datormagazin
      Box 440 73
      100 73 Stockholm
      Sweden

      Telefonnummer: +46 8–208 118
      E-post: datormagazin@datormagazin.se

      Missa inte

      AMD Epyc 4 är här – vi rapporterar från lanseringen i San Fransisco

      11 november, 2022

      Test: Beoplay EX

      19 september, 2022

      Intel och Broadcom visar WiFi 7

      12 september, 2022
      Datormagazin
      Facebook YouTube RSS
      • Om cookies
      • Hantering av personuppgifter
      • Köpvillkor www.datormagazin.se
      © 2023 Datormagazin/Omsoc Publishing AB, org-nr: 559034-9014 – Ansvarig utgivare: Anders Öhman

      Skriv ovan och tryck Enter för att söka. Tryck Esc to cancel.