NZXT C Series Gold 1000
5 / 6 Betyg
1 795 krPris
För
Stabil drift, hög effekt, snygga kablar, tyst normaldrift
Emot
Märkligt placerad No-fan knapp, fläkten blir aningen högljudd vid full belastning, inget som sticker ut.
Rekommenderas till
NZXT C Series Gold 1000 Watt är ett tacksamt PSU för krävande riggar oavsett om det gäller spelade eller produktivt arbete

Ett högpresterande PSU med imponerade kapacitet, hög stabilitet men allt för trist yttre

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Nzxt har nyligen uppdaterat sin PSU serie, kallad C-serien med fullt modulära aggregat som dessutom sträcker sig upp till 1000 watts kapacitet. Modellerna sträcker sig från 650 watt och har samtidigt med uppgraderingen även gått från 80+ brons till 80+ guldcertifiering vilket gör dem minst fem procent mer effektiva jämfört med föregående modell. Vi har tittat närmare på just toppmodellen som utan problem ska kunna försörja en kraftigt överklockad rigg med dagens toppgrafikkort med jämn och ren kraft.

Klassisk design

Vi börjar med att titta på aggregatets yttersida vilken till skillnad mot många andra av nyare PSU har en mer traditionell design utan RGB eller andra mer vågade former. Modellen mäter 150 x 150 x 86 millimeter vilket gör att det passar i alla normala chassin. Aggregatet har en konstruktion av stål, PCB och plast och kommer i en mattsvart färg med en svart och silverfärgad logga på sidan. Den enda lilla designeffekt vi får är en mindre, längsgående, infasning på båda sidorna.

I botten av aggregatet så hittar vi en 135 x 135 x 25 millimeters fläkt vilken jobbar med ett maximalt luftflöde på dryga 93 kubikfot mer minut vid en högsta ljudnivå av 44,5 decibel. Men tack vara den dynamiska rotationshastigheten på mellan 0 och 2300 varv per minut så är enheten oftast i det närmaste helt tyst. Vad som också kan vara värt att veta är att det är relativt enkelt att öppna upp och komma åt denna fläkt för antingen rengöring från damm eller byte av fläkt om något skulle hända.

Flakt
Aggregatet kyls av en 135 mm fläkt som i normalläge är nästan helt tyst

Ser vi till den bakre sidan så finns här ett sedvanligt hålbaserat galler för effektiv luftutmatning. Här finns även strömanslutning, en strömknapp samt ytterligare en lite knapp vilken kan användas för att aktivera Zero fan mode, vilket precis som namnet antyder stänger av fläkten. Två tankar kring denna lösning: först varför används en knapp för detta i stället för att koppla funktionen via en USB lösningen där vi kan styra det från ett program, NZXT har som vi vet sedan tidigare riktigt bra moderkortsprogram där detta kunnat integreras. För det andra, vid normal mer kontorslik användning är det inte något problem att köra aggregatet utan fläkte men bygger du en mer kraftfull rigg, vilket troligen är tanken med tanke på effekten av 1000 watt, och sedan börjar belasta systemet så kommer detta PSU att bli riktigt varmt och med en knapp placerad på baksidan av vårt chassi känns det som att det finns en klar risk att vi glömmer aktivera fläkten.

knapp e1653379723999
NZXT använder en fysisk knapp på baksidan för att stänga av fläkten. Denna lösning hade vi hellre sett som en programbaserad lösning

Vi svänger runt och ser till anslutningarna och som nämnts så är detta en full modulärt PSU så vi behöver bara ansluta de kablar som verkligen behövs. Till vår enhet så får vi med en 600 millimeters 24-pinnars ATX anslutning, denna är, precis som övriga mer strömkrävande kabelanslutningar paketerad i en snygg nylonstrumpa med en likaledes snygg plasthylsa.

Till denna så får vi dubbla 700 millimeters 4×4 CPU kablar, trippla 650 + 150 millimeters PCIe kablar samt totalt fyra kablar för SATA och andra interna tillbehör. Tyvärr så ser vi här att detta PSU inte är anpassat för senaste PCIe Gen5 vilket vi hoppats på. Ett extra plus dock för en smidig liten väska där vi kan placera de kablar som inte används.

Anslutningar e1653379818178
Aggregatet är fullt modulärt och medföljande kablar håller både rätt längd och är klart snygga

Ren insida

Vi fortsätter med insidan som har en ren layout baserad på japantillverkade kondensatorer och små kylflänsar som följer det normala luftflödet.  Det samma gäller placering av merparten av komponenterna förutom ett par bakre placerade lodräta kort men dessa verkar inte alstra så mycket värme och vid mätningar så översteg dessa aldrig 68 grader.

C Series Gold 1000 erbjuder en logisk DC ut fördelning där både 3,3- och 5-volts hanterar vardera 22 amper för totalt 120 watts belastning och där huvudbanan för 12 volt klarar 83,5 amper för maximalt 1002 watt. Det som sedan var lite mer intressant var när vi testade att max belasta enheten för att se när aggregatets OP slog till och här nådde vi nästan 1263 watt där vi även kunna ligga på en stabil nivå av 1170 watt över tid vilket ger en bra bild över kraften i aggregatet.

Det vi däremot ska säga när det kommer till dessa högre belastningar är att fläkten vid full rotation börjar låta och i detta läge inte är lämplig som en skrivbordslösning och skulle tanken vara att ofta ligga på upp mot 80 procent eller högre belastning så kan det vara värt att fundera på att sätta in en tystare fläkt.

En del som vi verkligen uppskattar med C Series Gold 1000 är att det kommer med tio års garanti. Ser vi till priset så hamnar detta på cirka 1 795 kronor vilket gör att det varken är direkt dyrt men inte heller så billigt att detta blir en avgörande fråga vid val av aggregat utan modellen hamnar här lite, precis som med designen, i ingenmansland.

SPECIFIKATIONER:

  • Tillverkare: NZXT, www.nzxt.com
  • Cirkapris:  1 795 kr inkl. moms, 1 436 kr exkl. moms
  • Mått: 150 x 160 x 86 mm
  • ATX version: Ver. 2.53
  • Kylning: 135 mm
  • Maximalt fläkthastighet: 2300 rpm
  • Maximal ljudnivå: 44,5 dBA
  • Effektivitet: 80 Plus guld
  • Garanti: 10 år
NZXT C Series Gold 1000
5 / 6 Betyg
1 795 krPris
För
Stabil drift, hög effekt, snygga kablar, tyst normaldrift
Emot
Märkligt placerad No-fan knapp, fläkten blir aningen högljudd vid full belastning, inget som sticker ut.
Rekommenderas till
NZXT C Series Gold 1000 Watt är ett tacksamt PSU för krävande riggar oavsett om det gäller spelade eller produktivt arbete
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här