Överlevnadsskräck under vågorna

0

texten nedan är en annons av och från hajper.com


När man pratar om spel handlar det ofta om en mängd olika genrer som drar olika människor. En populär genren är överlevnadsskräck, det finns en mängd olika typer. Allt från att överleva en zombieapokalyps till att fly monster. Gemensamt är att spelaren behöver samla in material och verktyg för att kunna överleva i spelet.

cristian palmer XexawgzYOBc unsplash

Håll inte andan

Subnautica är ett överlevnadsspel för PC och konsol utgiven av Unknown Worlds Entertainment. I spelet är du den ensamma överlevande på en främmande planet efter att ditt skepp kraschlandade. Nu måste du försöka lösa planetens mysterier för att kunna ta dig därifrån. Samtidigt som allting på planeten verkar vara ute efter ditt liv.

Majoriteten av spelet går ut på att dyka under vatten, det är där majoriteten av alla resurser finns. För att kunna dyka måste du bygga en bas där du kan bygga nya verktyg för att överleva längre och längre. Den som tänker sig spela Subnautica för att slappna av bör välja ett annat spel. Du kommer garanterat att vara på helspänn när du dyker ner i djupet.

Som väl är går det givetvis att ta en paus med mer lättsamma spel. För dig som vill ha lite mera spänning utan överlevnadsskräck är ett alternativ online casino. Om inte annat kan det vara skönt att pusta ut lite grann innan du ger dig på Subnautica igen. En fördel är att du kan spela direkt på mobilen.

Olika typer av skräck

Det finns två typer av överlevnadsskräck, linjära spel och ickelinjära. I linjära spel finns det ett tydligt mål, något du ska försöka uppnå. Du kan enkelt fortsätta om en zombie eller monster skulle få tag på dig i de allra flesta fall. Ofta finns det någon form av berättelse som utspelar sig medan du spelar.

Ickelinjära spel saknar en genomgående berättelse och faller mer inom kategorin sandlådespel. Vilket innebär att spelaren kan göra lite som den vill inom ramen för spelet. Du måste fortfarande samla resurser för att överleva men det finns inget specifikt mål. En del överlevnadsspel tar slut direkt om du misslyckas medan andra låter dig fortsätta. Huruvida du har kvar dina resurser varierar.

Klassiska skräckspel har en tendens att förlita sig på samma konventioner som skräckfilmer. Mörka färger, stängda utrymmen, en mystisk fara som spelaren inte kan se men som kan vara varsomhelst. Överlevnadsskräck tenderar att vara tvärtom, du släpps ner i en stor öppen värld där det är faror överallt. Oavsett om spelet är linjärt eller ickelinjärt.

antonio gabola QPZH5 XumCU unsplash

Inte för alla

Vem som helst kan tycka om att spela ett spel, det handlar ofta bara om att hitta rätt spel. Alla populära genrer passar inte alla potentiella spelare. En del genrer har en tydlig uppdelning mellan de som gillar genren och de som inte gör det. Spelets format kan också påverka, det vilja säga om spelet är i tredje person eller första person.

Alla spel är inte för alla spelare, det är bara ett faktum. Om du gillar överlevnadsskräck finns det inga krav på att du måste gilla vanlig skräck. Gillar du bara en titel är det också helt okej.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Kontakta annons@datormagazin.se för mer information kring annonsering på Datormagazin.se respektive i tidningen.