Misslyckad uppdatering

Fråga

Jag får följande felkoder när jag försöker uppdatera Windows Vista med Windows Update. Felkod: 80070490 och felkod: 9c47. Jag tror att de har att göra med installation av Internet Explorer 9.

Jag har beställt och fått installationsskivor till min dator. Jag misstänker nämligen att jag behöver använda dem. Jag skulle dock helst vilja slippa det. Jag kollade lite grann själv vad koderna kan betyda och misstänker att de har med ”språkpaketet” att göra. Vore tacksam för hjälp med förståelse!

Staffan Dunér

Svar

80070490 betyder lite kryptiskt ERROR_NOT_FOUND och innebär tydligen att Windows inte kan söka efter nya uppdateringar. Enligt Microsoft beror detta på en korrupt så kallad manifestfil eller felaktigheter i systemregistret.  De tillhandahåller något som kallas verktyg för systemuppdatering på denna webbsida: http://support.microsoft.com/kb/947821 och det kan kanske hjälpa dig.

Ladda ned och kör rätt version för ditt operativsystem. Verktyget söker igenom datorn efter inkonsekvenser medan det installeras. Sökningen kan ta lång tid. Med lite tur fungerar det sedan som det ska för dig.

Microsoft informerar också om att det inte är säkert att detta löser problemet. Då återstår det som du misstänker – du måste ta till dina skivor. Du ska dock inte behöva installera om, utan en reparation ska räcka. Frågan är bara vad det är för skivor du har fått från datortillverkaren. Om det bara finns en så kallad återställningsskiva som raderar allting och installerar om Windows med fabriksinställningarna kan du naturligtvis göra det, men det innebär också att du blir av med alla data och alla installerade program. Du måste då först göra en grundlig säkerhetskopiering.

Innan du gör det kan du prova att ladda ned en reparationsskiva för Vista här: http://korturl.se/mard (http://neosmart.net/blog/2008/windows-vista-recovery-disc-download). Eventuellt kan ett reparationsförsök med en sådan hjälpa.

Har du däremot också fått en riktig Windows-skiva ska du starta datorn med denna. Om du får upp möjligheten att reparera Windows, prova detta först. Om det inte fungerar eller inte hjälper, ska du enligt Microsofts instruktioner (http://windows.microsoft.com/sv-se/windows-vista/Windows-Update-error-80070490) välja att installera Windows och sedan välja uppgradering. När installationen är klar, starta om datorn och prova Windows Update igen.

Anders Reuterswärd

Om Anders Reuterswärd

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år.

Kommentera

*

Liknande artiklar