Snabba kort i mellanklassen

Modellerna i AMD:s nya HD 7700-serie är företagets fjärde 28-nanometerslansering på tre månader. Nu blir arkitekturen tillgänglig i fler grafikkort än företagets dyraste prestandamonster.

Den nya duon består av HD 7770 GHz Edition och HD 7750. AMD:s referenskort av den förstnämnda har en GPU på hela en gigahertz. Kortet har 640 så kallade streamprocessorer och en gigabyte GDDR5-minne på 1 125 megahertz. Prestandamässigt visar dock tidiga tester att det endast presterar marginellt bättre än föregångaren HD 6770 som har en lägre klockad GPU, men fler streamprocessorer.

– Vi var först till 40 nanometer, först till 28 nanometer. Och nu erbjuder vi världens första GPU på en gigahertz. Det här är en milstolpe för grafikindustrin, säger Matt Skynner vid AMD:s GPU-division.

Radeon HD 7750 har en GPU på 800 megahertz, 512 streamprocessorer och samma minneskonfiguration som sitt större syskon. Kortet ska dock klara sig utan separat strömförsörjning och har en effektförbrukning som anges till under 75 watt. Dessutom tar – åtminstone AMD:s referenskort – endast en kortplats i anspråk. Bland annat MSI har dock valt dubbla fläktar på sin version av HD 7750.

Även Asus kommer givetvis med en version av de nya PCI Express 3.0-korten. Företagets HD 7770 uppges kosta cirka 1 600 kronor och HD 7750 cirka 1 300 kronor.

Anders Öhman

Om Anders Öhman

Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland. Gillar prylar - som fungerar - och lämnar aldrig hemmet utan sin smarta mobil. Tycker för övrigt att alla borde ha en HTPC under TV:n och en hemmaserver i garderoben. E-post: anders.ohman@datormagazin.se

Kommentera

*

Liknande artiklar