Fråga

 

Jag ska uppgradera min bärbara dator med en ny disk av SSD-typ. Hur gör jag det enklast? Jag kör Windows 7 och min dator saknar DVD/CD-läsare.

Erik

 

Svar

 

Det finns lite olika möjligheter. Först och främst behöver du ett program för att klona din befintliga hårddisk. Du kan till exempel använda Macrium Reflect Free, www.macrium.com/reflectfree.aspx, Paragon Backup & Recovery 2013 Free, www.paragon-software.com/home/br-free eller Shadow Copy, www.runtime.org/shadow-copy.htm, som alla är gratis.

Om du har ett nätverk där det finns andra datorer eller en NAS är den billigaste metoden att klona din hårddisk till någon nätverksenhet. Byt sedan disk i datorn och klona tillbaka. För att göra det behöver du kunna starta räddningen från en USB-enhet. Alla de nämnda kloningsprogrammen har stöd för en räddningsskiva för återställning och det är inte så svårt att i stället lägga den på ett startbart USB-minne.

En annan variant är att ta ur hårddisken ur datorn och tillfälligt ansluta den i en annan dator. Anslut även SSD-disken till samma dator. I en stationär dator brukar det finnas gott om lediga SATA-kontakter och du behöver inte fästa diskarna – låt dem ligga löst. Genomför kloningen mellan diskarna och flytta sedan SSD-enheten till din bärbara.

Om du inte har tillgång till nätverk eller andra datorer krävs lite extra hårdvara i form av en hårddiskdocka eller annan möjlighet att ansluta din nya SSD via USB. Ett exempel på en sådan produkt är Kjell & Companys dockningsstation 68685 för 400 kronor.

Du kan också köpa hårddiskkabinettet 91845 för 150 kronor, vilket ger dig fördelen att sedan kunna använda det för att göra din gamla hårddisk till en extern disk. Anslut SSD:n externt till datorn och genomför kloningen. Byt sedan plats på diskarna.

Alla dessa alternativ ger samma resultat, en klonad SSD-disk i din bärbara dator. Har du tur går det sedan att starta direkt utan problem. Men det kan tyvärr också hända att Windows inte vill starta ordentligt och då behöver du köra en systemreparation.

Det kan fungera med hjälp av den återställningspartition som troligen redan finns på hårddisken, men för säkerhets skull bör du ha förberett en startbar USB-sticka för reparation. Windows 7 har bara inbyggt stöd för att göra en skiva, men du kan hitta massor av tips på nätet för hur du fixar detta.

Föregående artikelStarta från extern disk
Nästa artikelFlytta Favoriter
Anders Reuterswärd
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här