Superdiskar med ny teknik

Superdiskar med ny teknik

Publicerad

En ny lagringsteknik gör det möjligt att producera hårddiskar som rymmer 60 terabyte. Ja, först om drygt tio år förstås. Men ändå. Redan nu har Seagate lyckats dubblera densiteten jämfört med dagens lagringsenheter. Det innebär 128 gigabyte data per kvadrat-tum.

Seagate beskriver tekniken bakom den ökade densiteten som ett genombrott. Metoden kallas heat-assisterad magnetic recording, HAMR, och kan alltså ersätta dagens perpendikulära lagringsteknik, PMR, som lanserades 2006.

Första generationens HAMR-lösningar gör det alltså möjligt tillverka standardhårddiskar som rymmer 6 terabyte data och 2,5-tummare som kan lagra 2 terabyte. Men tekniken kommer att förfinas så att densiteten ökar än mer. Seagate siktar på diskar som rymmer upp till 60 terabyte.

– Hårddiskinnovationer som HAMR kommer att vara en nyckel för att göra det möjligt att utveckla än mer dataintensiva applikationer i framtiden, och ge företag och konsumenter över hela världen ökade möjligheter att använda, hantera och lagra digitalt material, säger Mark Re, chef vid Seagates forskningsavdelning.

Dagens perpendikulära teknik gör det möjligt att lagra 77,5 gigabyte per kvadrattum, men även den har mer att ge. Seagate uppger att PMR-diskar kommer att nå sin maximala densitet först om några år och då rymma upp till 6 terabyte.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Ta bort ofrivilligt Windows 10

3 kommentarer

List Alex: Som BW skriver behöver en Win 7-dator inte alls det klara Win 10. Jag har en Samsung Q330 som blev sämre efter flera försök att uppgradera. Till slut ringde jag Mikrosoft som antog att min 4 år...

Månadens fråga

 • Bygger du efter egna tankar?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015

 • Datormagazin 6-2015

 • Datormagazin 5-2015