Fråga

Jag har en bärbar dator. Jag reser mycket, och surfar då på de öppna nätverk som finns tillgängliga. Nu vill jag förlänga räckvidden, det vill säga kombinera min D-Link med en fjärrantenn. Går det?

Enligt flera datorbutiker går det inte, men visst ska det väl gå via USB-uttaget? Eller? Tacksam för tips om hur jag ska göra, och vad jag ska köpa.

Svar

Det framgår tyvärr inte av din fråga vilken typ av trådlöst nätverkskort du har i din bärbara – inbyggt, PC-Card eller usb-pinne? För att kunna ansluta en extern antenn måste nätverkskortet ha ett antennuttag. Du kan inte ansluta antennen via usb.

Jag känner inte till någon usb-pinne som har antennuttag och inte heller någon dator med inbyggt kort som har det (men det borde finnas). Däremot finns det ett fåtal kort för PC-Card-anslutning som har. Så en utväg är väl i så fall att skaffa ett sådant. Här är några länkar:

http://www.radiolabs.com/products/wireless/networking/mobile-wireless-kit.php

http://www.senao.com/english/product/product_wireless01_outdoor_1.asp?tp1id=02&tp2id=07&proid=000033

http://www.proxim.com/products/wifi/client/11bgpccard

Är duktig på lödning och finelektronik kan du annars försiktigt öppna ditt kort förse det med ett extra antennuttag. Det finns gott om sådana beskrivningar på nätet, men du måste som sagt ha vanan inne – annars kan du förstöra ditt kort.

Extra antenner av olika slag finns det gott om, de är lätta att hitta. Till exempel har just D-Link en del: www.dlink.se .

Annars är nätet fullt med byggbeskrivningar. Att bygga sin egen antenn är inte så svårt och kräver inga dyra komponenter. Chipsburken som byggs om till riktantenn är ett klassiskt exempel.

Här har du några länkar att börja med om du känner dig mogen för detta:

http://wireless.gumph.org

http://www.binarywolf.com/249/index.htm

http://www.usbwifi.orcon.net.nz

http://www.hackaday.com/entry/6177520217552720

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här