Det är nästan fyra år sedan som Oracle lanserade en ny version av sin databas. Men nu har man officiellt släppt 11g-versionen av databasen som ska hjälpa stora koncerner och organisationer att lättare och effektivare hantera de hundratals terabyte data som man ackumulerar.

Oracle hävdar att det ligger 36 000 mannamånaders utvecklingsarbete bakom Database 11g. Men i jämförelse med föregångaren 10g är den senaste databasversionen inte en lika revolutionerande uppgradering.

Trots det bjuder Database 11g på ett stort antal nya funktioner som ska hjälpa företag och organisationer att effektivt hantera de ständigt växande datamängderna, skapa kontroll över informationen och effektivt och säkert möta förändringar i omvärlden.

Innehållshantering är en av katalysatorerna för en ökad databasförsäljning. Företag och organisationer samlar på sig mer och mer ostrukturerade data och enligt Oracle kan 11g lagra och plocka fram sådana data snabbare än tidigare versioner av databasen har kunnat.

Bland alla de nya funktionerna i 11g kan Real Application Testing som bidrar till att förkorta tiden det tar att testa nya applikationer mot 11g-databasen samt möjligheten att komprimera alla typer av data för att spara lagringsutrymme.

Oracle har även utökat funktionalitet för databasklusting, datacenterautomation och lastbalansering.

Att uppgradera till en ny version av en databas är en komplicerad historia och runt 35 procent av Oracle kunder planerar att uppgradera till 11g inom ett år efter lanseringen. Hela 53 procent av kunderna uppger att de kommer att vänta ”några år” innan de ger sig i kast med uppgiften.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin

Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här